Michael Kraus: Cesta k politologii? Všechno začalo modrými deskami

19. leden 2013

V sobotu si moderátor Václav Žmolík povídal s politologem Michaelem Krausem. Bratr Jana a Ivana Krausových vystudoval ve Spojených státech a ve vysílání Hosta Radiožurnálu zavzpomínal na své dětství, ale také se zamyslel nad předvolební kampaní prezidentských kandidátů.

Pevné rodinné zázemí

K zájmu o politiku ho přivedla rodina, v níž se často diskutovalo, ale také události roku 1968. „Ve Spojených státech jsem nejdřív studoval biologii, ale shoda okolností mě vedla k různým politickým demonstracím. Po dvou letech jsem si říkal, že bych měl jít směrem, kterým mě srdce vábí,“ popisuje Michael Kraus svou cestu k politologii.

Čtěte také

Rodina, s níž je stále pevně spjatý, pro něj zůstává kotvou. „Měli jsme šťastné mládí právě díky rodinnému zázemí,“ domnívá se Michael Kraus a vzpomíná na debaty s rodiči a sourozenci. „U stolu vévodil otec, ale tempo diktovala hlavně maminka. Myslím, že Ivan Kraus hodně věcí popsal svou autorskou imaginací,“ zamýšlí se.

A jak vidí politolog ze Spojených států českou prezidentskou kampaň? „Poslední debaty jsou pro občany přínosem. Lidé mají možnost posoudit styl a názory kandidátů,“ domnívá se Michael Kraus. Zároveň připomíná, že souboj dvou silných kandidátů je velmi vyrovnaný.

„V USA je dlouholetá tradice prezidentských voleb, i proto tam existují přísná pravidla, na nichž pracují týmy obou kandidátů,“ porovnává české prostředí s tím americkým. „Během debat například nesmějí diváci ve Spojených státech tleskat, protože ovace ovlivňují konečný dojem,“ zmiňuje.

Jak se liší čeští studenti od těch amerických? A jak se Michael Kraus cítil ve svých 19 letech, kdy se rozhodl emigrovat do Spojených států? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.