Michaela Marksová popisuje pomoc po propouštění v OKD. Připraveny jsou rekvalifikace i vyrovnávací příspěvky

Podle premiéra Bohuslava Sobotky je cílem vlády stabilizovat situaci ve společnosti OKD, která na sebe podala návrh na insolvenci. Co bude se zaměstnanci v případě propouštění?

„Detailní informace nemáme. Pokud se bude propouštět, jde nám o tom, aby propuštění co nejdřív našli práci,“ tvrdí ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou. Podle jediné informace, kterou podle ní ministerstvo obdrželo, má OKD od 1. července propustit 345 zaměstnanců. „A současně mají zaniknout další návazná místa,“ dodává.

Podle Michaely Marksové rovnou můžou začít rekvalifikace, a to i v rámci klasické politiky zaměstnanosti. „Jsme schopní spustit programy hned v okamžik propouštění, už i v rámci fungujících projektů,“ popisuje.

Jenže někteří propuštění horníci jsou jen těžko rekvalifikovatelní. „Poslanecká sněmovna schválila novelu zákona o důchodovém pojištění, která umožní horníkům odejít do důchodu o sedm let dřív než ostatním profesím,“ připomíná Michaela Marksová. Lidé v předdůchodovém věku by tak podle jejich slov mohli důstojně odejít do důchodu. „A nemuseli bychom je honit po úřadech práce,“ vysvětluje.

Počty zaměstnanců OKD

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio