Michajlov: Média jsou většinou bulvár. Velká část z nich o mně začala psát, až když jsem šel do vězení

10. květen 2021

Michajlov patří k umělcům, kteří svoji kariéru rozhodně nepovažují za samozřejmou, a o to víc si úspěchu váží. Monotónní práce v továrně a pneuservisu mu ukázala život, kterému se od té doby snaží vyhnout. Z Brna, kde dlouhodobě žije, se díky debutové desce Ronin dostal do širšího povědomí rapového publika. Nahrávka totiž zaujala svojí nekompromisností a agresivitou, které pramenily z nahromaděné frustrace z dosavadního průběhu života.

Z dnešního pohledu už to ale vidí jinak a na otázku, co by dělal, kdyby potkal sám sebe před pár lety, odpovídá: „Dal bych si pár facek a odešel.“ Proměna, kterou v posledních letech prodělal, spojená se změnou životních hodnot a priorit, se na poslední desce Limit promítá i do tvorby.

Zásadním momentem jeho kariéry byl čas strávený ve vězení, kam ho dovedl divoký životní styl. Zkušenost s pobytem za mřížemi mu ukázala, jak důležitá je svoboda, a především to, že do vězeňské cely už se nechce nikdy vrátit.

S tím souvisí i přirozená skromnost, díky které si nepotrpí na drahá auta v klipech, jak sám říká: Bez fanoušků jsem nic. Když se lidi nebudou dívat na klipy a chodit na koncerty, tak jsem nic.“ Svoje fanoušky raději láká na autentickou a často syrovou výpověď někoho, kdo se prokousal životem úplně odspoda.

Ostatně, když přišel v deseti letech do Česka, tak tu neměl žádné kamarády a první půlrok si kopal s míčem o zeď. Do rapového příběhu o úspěchu se tak Michajlov nemusí stylizovat – místo toho jej sám žije.

Jaké bylo dokončovat desku během pobytu za mřížemi? Co naučila Michajlova práce v továrně? A mluví po přestěhování z Ukrajiny s přízvukem, nebo ovládl brněnský hantec?

Kolik fanoušků přibylo Michajlovovi během pobytu ve vězení? Jak to vypadá v psychiatrickém ústavu v Pezinoku, o kterém vyprávěl Edúv Syn? A která spolupráce byla pro Ideu nejnáročnější? Brrrap ukazuje české rappery v situacích vážných, bizarních i těžko uvěřitelných. Otázky, které míří až do střev, pokládá rapový fanoušek Jakub Šíma. Poslouchejte Brrrap na wave.cz/brrrap, v mobilní aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích.

Michajlov
autor: Jakub Šíma
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.