Michal Lukeš: Národní muzeum ukrývá dvacet miliónů sbírkových předmětů

28. říjen 2019

Osmnáct let pracuje historik Michal Lukeš na pozici generálního ředitele Národního muzea. „Hlavní úlohou muzea je dokumentovat současnost pro budoucnost a navazovat na to, co nám zanechali předci,“ vysvětlil Luboši Xaverovi Veselému.

Michal Lukeš je ředitelem Národního muzea od svých dvaceti šesti let. „Ona je situace mnohem horší, protože Národní muzeum bylo mým úplně prvním zaměstnáním po absolvování gymnázia. Tuším tedy, že je to více jak čtvrt století, co nosím zaměstnaneckou kartičku muzea,“ říká se smíchem Michal Lukeš.

Michal Lukeš přiznává, že od postu ředitele Národního muzea původně čekal jinou náplň práce, především s ohledem na jeho studium historie. „Svůj den dělím na několik úseků. Část dne takzvaně požírám papíry, jak vždycky říkám, což znamená podepisování různých smluv. Řeším také, jak instituce vypadá navenek, a mnohdy mě uvidíte, jak v holínkách chodím po stavbě a řeším praktické věci,“ popisuje svůj den Michal Lukeš.

V rozhovoru s Lubošem Xaverem Veselým přiznal Michal Lukeš také jednu svou negativní vlastnost. „Byť je nová výstava excelentně připravena, já přijdu a vidím tu jedinou věc, která je špatně,“ říká ředitel Národního muzea.

28. říjen je svátek moderní státnosti

Dne 28. října si připomínáme vznik samostatného Československa. Michal Lukeš jako historik zabývající se první republikou má o tehdejších událostech kompletní informace. „Tento den se stal zásadní zlom. Nejenom, že jsme poprvé získali moderní stát, zároveň se muselo okamžitě řešit jeho fungování. Nemohli jsme pouze deklarovat, že máme nový stát, muselo fungovat zásobování, doprava a bezpečnost, a to se podařilo zajistit,“ vypráví Michal Lukeš.

Ve sbírkách Národního muzea najdeme mimo jiné První zákon československého státu, napsaný na obyčejném, roztrhaném papíře. „Jeho autorem je Alois Rašín a napsal ho v ruce obyčejnou tužkou. Vypadá to sice humorně, svědčí to ale o právním myšlení a praktičnosti Aloise Rašína a dalších mužů. Oni věděli, že k převzetí státní moci budou potřebovat právní dokument,“ vysvětluje Michal Lukeš. Památka je uchovaná ve sbírkách Národního muzea a vidět ji můžeme pouze při speciálních příležitostech.

Dvacet miliónů sbírkových předmětů

V archivech a sbírkách Národního muzea najdeme více než dvacet miliónů předmětů, z nichž návštěvníci mohou vidět jen malou část. Ta větší část relikvií je za speciálních podmínek uchovávaná v archivech.

Který předmět Národního muzea je nejcennější, nelze podle slov Michala Lukeše říct. „Hodnoty jednotlivých předmětů jsou nevyčíslitelné a nelze je tak mezi sebou porovnávat,“ vysvětluje ředitel Národního muzea. Jak se Národní muzeum zapojí do oslav 30. výročí sametové revoluce a jak plány zahrnují Český rozhlas, se dozvíte v záznamu pořadu.

Spustit audio