Michel Faber: Ta pravá

17. prosinec 2020

Kolik démonů na člověka čeká ve světě i v jeho vlastním nitru? Povídku britského autora s nizozemskými kořeny poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Michel Faber dnes platí za významného světového autora. Jeho cesta k literatuře přitom nebyla nijak přímá. Narodil se v roce 1960 v Holandsku, brzy se ale s rodiči přestěhoval do Austrálie. Po studiích na melbournské univerzitě pracoval jako ošetřovatel, balič, uklízeč nebo jako pokusný králík pro lékařský výzkum. Při tom všem už sice psal, ale nevydával. O to se postarala až jeho žena, která poslala jeho text do soutěže. Povídka Někdy prostě prší okamžitě vyhrála a nadějného autora si všimlo nakladatelství v Edinburghu, kde Faber žije dnes.

Asi nejvýraznějším počinem se stal monumentální, opus z viktoriánského Londýna nazvaný Kvítek karmínový a bílý. Příběh vztahu jedné chytré prostitutky s dědicem voňavkářského impéria byl - stejně jako dlouhá řada Faberových knih - přeložen také do češtiny. Stalo se tak zásluhou Viktora Janiše, našeho dvorního překladatele jeho textů.

A právě on se také před nedávnem obrátil na Český rozhlas s návrhem, který se neodmítá. Otevřela se tak možnost natočit Faberovu povídku ve světové premiéře. Text, který poprvé spatřuje světlo světa v češtině a v rozhlasové podobě, se jmenuje Ta pravá a i v něm Michel Faber ukazuje, kolik démonů na člověka čeká ve světě i v jeho vlastním nitru.

Účinkuje: Martin Finger

Připravila: Klára Fleyberková
Režie: Aleš Vrzák

Natočeno v roce 2018.

Spustit audio