Migréna je zapomenutá epidemie, snižuje práceschopnost a komplikuje život, popisuje neurolog Řehulka

23. leden 2021

Migrénou trpí podle výzkumu agentury STEM/MARK v Česku každý desátý člověk. Podle Pavla Řehulky, specializovaného neurologa, se dá mluvit o zapomenuté epidemii. „Migréna je ve věkové skupině do 50 let první příčinou disability, to znamená, že má člověk sníženou nejen práceschopnost, ale také není schopen vykonávat běžné denní aktivity,“ tvrdí.

„Bolest hlavy je obecnější termín, je to příznak subjektivně vnímaný. Migréna má jako každá bolest hlavy časový průběh: jednotlivý záchvat má začátek, nástup, vrchol, ústup a konec. Pro migrénu je typické, že tento časový úsek trvá 4 až 72 hodin, ale může to být i déle,“ popisuje Řehulka z Centra pro diagnostiku a léčbu bolesti hlavy při 1. neurologické klinice Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně a Lékařské fakulty Masarykovy univerzity.

Čtěte také

„Mezi příznaky, které pacient pociťuje, patří nejčastěji bolest – nejvíce jednostranná v oblasti spánku nebo čela, ale může být také v zátylku nebo v oblasti šíje, což často vede k mylné diagnóze bolestí hlavy od krční páteře,“ vysvětluje.

K migréně také patří pulzující, ostrý charakter bolesti, ale bolest může být i tupá. A často je velmi intenzivní.

S bojem proti migréně pomáhá pacientům nový web migrenabrno.cz. Proč brněnští neurologové web spustili a jak důležitá je v boji s tímto chronickým onemocněním osvěta?

Poslechněte si Studio Leonardo.

Spustit audio