Migréna, nebo bolest hlavy? Skutečná migréna vás paralyzuje, úlevu přinesla až moderní medicína

13. srpen 2020

Není bolest hlavy jako „bolest hlavy“. Migréna, to je intenzivní a stále narůstající bolest, která člověka dokáže naprosto paralyzovat. Moderní léčebné postupy naštěstí dokážou extrémně nepříjemné projevy nemoci, často spojené i s přecitlivělostí na světlo nebo hluk, potlačit.

„Cítím to přicházet předem. Jde o svíravou bolest, které se přelévá ze strany na stranu, vadí mi světlo i zvuky,“ popisuje Jana, kterou migrény trápí už od dětství. Podobné zkušenosti má až 1,2 milionu Čechů.

„Pravděpodobně jde o důsledek takzvané korové šířící se deprese, která se z oblasti týlní šíří velmi pomalou rychlostí a způsobuje změny jak elektrické aktivity mozku, tak změny průtoku krve,“ vysvětluje primářka Jolana Marková, jak migréna vzniká.

Podle dochovaných památek migrénu znali (a léčili) už staří Egypťané. Podrobný popis tohoto stavu ale podal až kolem roku 400 před naším letopočtem řecký lékař Hippokrates. Slovo migréna údajně vzniklo ze slova hemikranie – tím prý řecký lékař Galénos popsal typické bolesti jedné poloviny hlavy při migréně.

(zdroj: www.neurologiepropraxi.cz)

Triptany, zázračný lék

Například Janě lékaři správnou diagnózu stanovili až v dospělosti. Do té doby užívala jen léky na bolest. Ty nezabíraly. Pomohly až triptany, které jí nasadil neurolog.

Potřebuju odvést mysl pryč, jinak se soustředím jen na tepající bolest a je to ještě horší.
Jana, která migrénami trpí od dětství

„Bylo to jako zázrak. Najednou jsem zjistila, že nemusím polykat kvanta prášků, že stačí jeden, který opravdu zabere,“ vzpomíná Jana.

Čtěte také

Právě objev triptanů v 90. letech byl v léčbě migrény důležitým přelomem. „Nejenže tlumí bolest, ale také zastavují migrénový děj,“ upozorňuje lékařka.

U přibližně třetiny pacientů se před záchvatem objevuje také aura. „Je to situace, kdy se před očima objeví jiskřivé ohraničené obrazce s rozpadlým středem, které znemožní ostré vidění,“ popisuje Jolana Marková.

Migréna trápí hlavně ženy

Čtěte také

S migrénou se alespoň jednou za život setká 17 procent lidí, většina z nich jsou ženy. „Problém často nastupuje s pubertou, a to vzestupem hladin pohlavních hormonů. Migréna je často závislá na průběhu menstruačního cyklu.“

Nejnovějším trendem v léčbě migrény je cílená biologická léčba. Je ale určená jen těm pacientům, u nichž standardní léčebné postupy nezabírají. 

autoři: Andrea Skalická , als
Spustit audio

Související