Milada Vitáková: Honza a devět řemesel

23. červenec 2019

Vyprávění Martina Hofmanna o putování mladého Honzy, kterého máma vyšle do světa, aby se naučil nějakému řemeslu a přivedl si nevěstu.

Ve světě Honzu čeká spousta nevšedních, reálných, ale i kouzelných situací, potká se s postavami, které mají své zvláštnosti a podivné chování. Jak Honza ve světě obstojí?

Čte: Martin Hofmann
Napsala: Milada Vitáková
Dramaturgie: Zuzana Vojtíšková
Režie: Yvona Žertová
Premiéra: 23.4.2012

Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz.

Honza u ševce

Když máma vyšle Honzu do světa, aby se naučil řemeslu a našel si nevěstu, představuje si pohledný mladík, že na něj ve světě čeká minimálně princezna, kterou si domů přiveze v kočáře. Zatím však první jeho zastavení je v ševcovské chalupě, kde mají hned tři dcery na vdávání. Vymanit se ale z domu vdavekchtivých holek, nebude tak jednoduché...

Honza u mlynáře

Honza, který ve světě hledá práci a nevěstu, se naučil alespoň trochu ševcovskému řemeslu, unikl hašteřivým ševcovic holkám, ovšem přišel při tom o gatě. Do služby ho tak vezme jen mlynář, kterému pomocníci utíkají před vodníkem. Honza se však hastrmana nebojí!

Honza u zahradníka

Od mlynáře si Honza odnesl nejen znalosti o mlynářském řemesle, ale také kouzelné kalhoty z žabí kůže, které mu věnoval hastrman Bubla. Dokud je bude mít na sobě, bude se Honza líbit každé dívce. Zamiluje si ho tedy i jako zahradníka princezna Melánie. Ale panská láska mívá krátkého trvání...

Honza u krejčího

Po zkušenostech s princeznou Melánií si Honza v duchu umínil, že žádnou princeznu už nechce. Vydal se tedy dál do světa hledat nevěstu, ale také se naučit nějakému dobrému řemeslu. U krejčího měli hned dvě dcery - Dorku a Barku. Ale uhlídat je, nebylo jednoduché ani pro Honzu.

Honza u truhláře

Pro krejčíkovic holky byl Honza moc hloupý, a tak se pohledný mladík vydal dáldo světa hledat nevěstu a správné řemeslo. Když po cestě u truhlářské dílny ucítil vůni koprovky, dostal hlad a rozhodl se, že truhlařina se v životě budehodit. I v truhlářské dílně měli dceru Fanynku a byla právě na vdávání.

Honza u hrnčíře

Z truhlárny, kde se Honza učil řemeslu a hledal nevěstu, prchal nakonec narychlo, jen s kusem chleba. Další noc musel přenocovat v polorozbořené cihelně. Jenže tam už spal hejkal, který moc stál o hrnčířovic Kadlu. A tak se Honza rozhodl vyučit se hrnčířem.

Honza u pekaře

Obilí bylo sklizené, ze strnišť foukalo a Honza putoval od hrnčíře, aby si hledal nevěstu a dobré živobytí zase jinde. Nejlépe někde v teple. U pekaře ho vítali s otevřenou náručí, ale nakonec dostával k jídlu jen tvrdé, ulámané a spálené rohlíky, o které se navíc dělil se skřítky Kmínkem a Makovičkou.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Zuzana Sikačová
Spustit audio