Milan Mastný a Miloš Nebeský: Tak jak v ráju. Revizorská komedie z dob socialismu

16. říjen 2022

Pohostinství U zlatého hrozna je rájem na zemi. Hospodský Vavřinec ho dokázal vybudovat i navzdory všeobecnému socialistickému nedostatku. Jak ale obhájí svoje provozní účetnictví před pravidelnými kontrolami? To je tajemství, ze kterého má Vavřincova věrná žena Apoléna těžké spaní. Rozhlasová komedie autorské dvojice Milan Mastný a Miloš Nebeský se vrací do éteru po více než třiceti letech. Obnovenou premiéru poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Hudba: Jaromír Dlouhý, instrumentální soubor řídí autor
Zvuk: Jaromír Pěnčík
Záznam a střih: Věra Binková
Osoby a obsazení: Vavřinec (Josef Karlík), Apoléna (Vlasta Fialová), Maggi (Otakar Dadák), Burza (Rudolf Jurda), Burzová (Helena Trýbová), Paluška (Ladislav Suchánek), náměstek (Rudolf Krátký), Baňař (Leopold Franc), Karásek (Jaroslav Dufek), Tereza (Růžena Michalová), hosté (Karel Fajt a Jaroslav Kuneš)
Hudba: Jaromír Dlouhý
Režie: Olga Zezulová
Natočeno: v brněnském studiu Českého rozhlasu v roce 1977

Pamětníci si jistě vzpomenou, jak těžké bylo za socialismu sehnat v obchodech někdy i dost základní zboží. Plánovaná socialistická výroba vázla, dovoz ze zahraničí byl velmi omezený, zásobování nefunkční, takže průvodním jevem socialistického maloobchodu byly fronty na nejrůznější nedostatkový artikl. Banány, mandarinky, pomeranče, ale někdy také toaletní papír, dámské vložky nebo čerstvé maso a uzeniny se objevovaly vzácně a koupit jste si jich mohli jen omezené množství. Často k tomu bylo potřeba být známým vedoucího prodejny nebo prodávajícího personálu, abyste se k „podpultovému“ artiklu vůbec dostali.

Čtěte také

Zákazníci moravského pohostinství U zlatého hrozna se tedy musí cítit „jak v ráju“, protože zdejší hospodský Vavřinec Novotný dovede sehnat všechno na světě. Každý host je tu pán, jehož přání je okamžitě splněno. A přitom se zdá, že z Vavřincova rohu hojnosti ničeho neubývá a sype se z něj francouzský koňak, čerstvé ručně pletené housky, telecí játra nebo dánský tonic. Může ale nebe nad Zlatým hroznem zůstat věčně bez mráčku jen proto, že má Vavřinec všude dobré přátele?

Rozhlasová komedie autorské dvojice Milan Mastný a Miloš Nebeský byla natočená v roce 1977. Realizace se ujalo brněnské studio v čele s režisérkou Olgou Zezulovou, pod jejímž vedením v inscenaci účinkují Josef Karlík, Vlasta Fialová, Otakar Dadák, Jaroslav Dufek, Rudolf Jurda, Helena Trýbová a další.

autoři: Renata Venclová , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související