Milan Nápravník: Úvahy o ideologii

12. září 2020

Fragment eseje Úvahy o náboženství a ideologii z esejistické monografie spisovatele, editora a výtvarníka, který byl výrazným představitelem surrealismu. Účinkuje Ivan Jiřík. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Ivan Jiřík
Připravil: Petr Gojda
Režie: Vlado Rusko
Premiéra: 12. 9. 2020
Natočeno: v roce 2020

Monografie Prokletá slast a jiné eseje z nakladatelství Academia, ze které pochází i esej Úvahy o náboženství a ideologii, zpřístupňuje výbor deseti textů Milana Nápravníka z let 1978 až 2016. Název knihy postihuje jednu z otázek, které Nápravník učinil předmětem svého zkoumání: Nebyl pud k moci původně pudem ke slasti? Nedošlo k metamorfóze erotické touhy v touhu po ovládání, jež se v rámci soudobé civilizace uskutečňuje prostřednictvím vztahu podřízenosti a nadřízenosti?

Autor se ve svých pracích opakovaně vrací k pojmu ideologie a vlivu náboženských nebo politických ideologií na životy velkých lidských kolektivů. Na rozdíl od soudobých tendencí, jež význam faktoru ideologie spíše přehlížejí, chce identifikovat její historické, ale i mytologické podloží.

autor: Petr Gojda
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.