Milan Navrátil: Markétka a sedmero krkavců

18. listopad 2018

Rozhlasová balada na motivy Boženy Němcové. Poslouchejte do neděle 25. listopadu 2018.

Jedna jediná neprozřetelná věta přivedla do neštěstí sedmero bratří a oni se proměnili v černé krkavce. Nikdo o nich nic neví, nikdo o nich nemluví. Až po velmi dlouhém čase, který jen zdánlivě zhojil rány, se o jejich smutném osudu dozvídá Markétka, jediná dcera nešťastných rodičů. Ta se rozhodne prolomit zapovězené kouzlo, své bratry najít a zachránit je.


Web Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line (ještě týden po odvysílání). Audioknihy nejde stáhnout.

Příběh sedmi krkavčích bratrů a jejich sestřičky Markétky určitě znáte. Scénárista Milan Navrátil na sebe vzal nelehký úkol převést do dramatické podoby látku navýsost literární a pod režisérskou taktovkou Karla Weinlicha a spolu s vynikajícím hereckým obsazením tak vznikla jakási rozhlasová balada, která, umocněna hudbou, vytváří dokonalou iluzi imaginativního pohádkového světa.

Osoby a obsazení: Markétka (Linda Rybová), vypravěči (Tomáš Töpfer a Michal Pavlata), matka (Valérie Zawadská), otec (Boris Rösner), Dorotka (Slávka Hozová), vítr Bouřlivák (Jiří Klem), slunce (Otakar Brousek), měsíc (Otakar Brousek, ml..), Filip (David Novotný), Matouš (Jiří Klika), Martin (Jiří Konvalinka), stará žena (Věra Kubánková), děvče (Magdalena Chrzová) a mládenec (Matěj Hádek).
Pro rozhlas napsal: Milan Navrátil
Hudba: Petr Mandel
Dramaturgie: Václava Ledvinková
Režie: Karel Weinlich
Natočeno v roce 2003

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.