Milan Slezák: Severní Korea má jadernou hlavici - tvrdí to americká armáda

8. duben 2015

Řadu let platilo, že Severní Korea sice má jadernou zbraň, ale ta že je fakticky k nepotřebě. Severokorejci přes veškerou snahu nebyli schopni jadernou nálož zmenšit natolik, aby ji mohli nasadit na některou ze svých raket.

Kdyby se ji v té době nakrásně rozhodli nasadit – a to samozřejmě mluvíme čistě o hypotetické možnosti -, museli by ji zavěsit pod letadlo. A to by se asi daleko nedostalo. Všechny ostatní státy, které si jadernou zbraň pořídily, ji dokázaly zmenšit do velikosti raketové hlavice.

Ale teď to prý čerstvě zvládla i Severní Korea. Tvrdí to americká armáda, konkrétně admirál William Gortney. Který by, jakožto velitel ochrany severoamerického leteckého prostoru, měl mít ty nejspolehlivější informace.

Tak jako tak bylo od začátku jasné, že Severní Korea si jednoho dne jadernou bojovou hlavici pořídí. Experti se přece shodovali, že to je pouze otázka času. Důležitou roli v celé věci sehrály zkušenosti získané při třech severokorejských jaderných testech.

Čtěte také

A co je ještě horší, severokorejská jaderná hlavice by mohla být nasazena na raketu s dlouhým doletem, které se přezdívá KN-08. Je to mezikontinentální balistická střela, schopná zasáhnout západní část americké pevniny. A nadto se dá odpalovat z mobilního zařízení, ze speciálního silničního tahače.

Útok proti přemístitelným, mobilním raketám by logicky byl mnohem obtížnější než proti střelám uloženým v pevných odpalovacích silech. To samé platí i o vystopování přemístitelných raket.

Raketovému programu věnovali Severokorejci stejnou pozornost jako svému programu atomovému. A i tady se mohou pochlubit pozoruhodnými výsledky.

Odpálení rakety - ilustrační foto

Začínali se sovětskými střelami, které v průběhu desetiletí trpělivě zdokonalovali. Důsledek? Už řadu let je v dostřelu severokorejských raket celé území Japonska.

Dnes míří na Japonsko i na další asijské státy, které Pchjongjang považuje za své nepřátele stovky (někdo říká až tisíc) severokorejských raket.

A alespoň některé z nich by v příštích letech mohly dostat jaderné hlavice. Washingtonský Ústav pro vědu a mezinárodní bezpečnost odhaduje, že Severokorejci dokáží během pouhých pěti let množství svého materiálu vhodného pro atomovou zbraň zdvojnásobit a možná až zdesateronásobit.

Zmíněný ústav tvrdí, že dnes by tento materiál vystačil na deset jaderných náloží. Ale už v roce 2020 by Severní Korea mohla mít dvacet či dokonce sto jaderných hlavic.

Čtěte také

A teď jiné zprávy, tentokrát lepší pro svět a horší pro Severní Koreu. Ta musí na svých raketových nosičích ještě mnohé vylepšit. Nemají tepelný štít, a tak jsou snadno sestřelitelné, navádí je zastaralá elektronika a jsou nespolehlivé a nepřesné. Potřebovaly by jiný typ pohonu - tuhé, a nikoli kapalné palivo.

A raketu KN-08 Severní Korea ještě ani neotestovala – a tak se neví, nakolik je reálně nebezpečná. Veškerá další raketová vylepšení jsou podle Američanů závislá na tom, zda s nimi Severokorejcům pomůže někdo z ciziny, někdo technicky vyspělejší.

Právě severokorejský raketový program je ovšem nejlepším důkazem toho, že země si dokáže pomoci sama. Možná je to, stejně jako u sestavení jaderné hlavice, jen otázka času. Bohužel.

autor: msl
Spustit audio