Miloš Calda

20. leden 2009

Především Spojené státy byly hlavním tématem úterního Dopoledního Radiožurnálu. Jeho hostem totiž byl Miloš Calda, amerikanista z pražské fakulty sociálních věd. Ten se domnívá, že Barack Obama má reálnou šanci splnit až sedmdesát procent slibů, které před volbami americkým občanům dal. "Americká politika totiž není koaliční, takže nedochází k situacím, kdy desetkrát menší koaliční partner okopává kotníky tomu většímu." Ve středu 21. ledna bude hostem komentátor Martin Komárek.

Odstupující americký prezident George W. Bush bývá v mnohých anketách často označován za nejhoršího prezidenta Spojených států posledního půlstoletí - především kvůli invazi do Iráku, která polarizovala nejen americkou, ale i celosvětovou veřejnost. Docent Miloš Calda však naznačuje, že tento pohled nemusí být zcela spravedlivý.

"Volební období George Bushe bylo samozřejmě poznamenáno tou strašlivou tragédií z 11. září 2001. George Bush chtěl být prezidentem, který se bude věnovat vnitropolitickým záležitostem, prezidentem, který konečně oživí ekonomiku. A nebyl první americký prezident, jehož úmysly přišly vniveč v důsledku vývoje mezinárodní situace."

Co tedy republikánský prezident George Bush dokázal - kromě toho, že se některé z jeho výroků, zvaných již lidově bushismy, staly celosvětově proslulými? "Jedním z jeho mála úspěchů bylo to, že se Spojené státy nedočkaly opakování podobného útoku, jako byl ten 11. září," odpovídá amerikanista Miloš Calda.

Spojené státy za vlády George Bushe kromě toho investovaly 20 miliard dolarů do afrických států - na pomoc boji proti AIDS a hladomoru, jak poznamenává Miloš Calda. "Tato věc z něj v Africe na rozdíl od Evropy a Spojených států učinila docela oblíbeného prezidenta."

Nejen o takřka už bývalém, ale i o právě nastupujícím prezidentovi Spojených států mluvil amerikanista Miloš Calda mezi desátou a jedenáctou hodinou. Co podle něj rozhodlo o vítězství Baracka Obamy nad republikánským senátorem Johnem McCainem a ještě předtím nad jeho demokratickou soupeřkou v primárkách Hillary Clintonovou? To, ale například i úvahy o konspiračních teoriích spojených s 11. zářím 2001, si můžete poslechnout v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Milošem Caldou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.