Miloš Doležal: Na jihu nechat oční bulvy. Okouzlená pouť krajinou starých italských mistrů

18. březen 2024

Rozhlasová koláž ze sbírky Sansepolcro a deníkových záznamů z cest do Itálie českého básníka, spisovatele a publicisty Miloše Doležala. Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: Miroslav Hanuš, Pavel Batěk, Veronika Lazorčáková
Připravil: Petr Gojda
Režie: Vít Vencl
Natočeno: 2021

Mezi lety 1997 a 2004 jezdil český básník, spisovatel, publicista a někdejší rozhlasový dramaturg Miloš Doležal (1970) pravidelně a soustavně do Itálie na místa spojená s italskou gotickou a renesanční freskou a také s barokní architekturou.

Místa spojená s mistry sakrálního umění Pierem della Francescou, Fra Angelicem, Masolinem da Panicale a dalšími, i současnou italskou krajinu napnutou mezi pouliční fotbal a staré etruské vykopávky opakovaně navštěvoval s malířem Jiřím Štouračem.

Ve svých denících z cyklu Na jihu nechat oční bulvy i ve svých putovních básních ze sbírky Sansepolcro se stává citlivým a okouzleným poutníkem do země, kterou básníci navštěvovali už od doby J. W. Goetha.

Kdy jindy než na Velikonoce se vydat s básníkem z Vysočiny (i jeho vysočinským druhem, malířem) za krásami křesťanského umění i krajiny, ze které vzešlo a do které vrůstá.

autor: Petr Gojda
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.