Milostné povídky D. H. Lawrence, autora slavného románu Milenec lady Chatterleyové

2. květen 2021

Stíny jara a Křtiny – dvě povídky anglického spisovatele a mystika D. H. Lawrence, který chtěl bořit společenské, erotické i literární konvence. Poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Stíny jara
Překlad: Martin Hilský
Účinkuje: Pavel Soukup
Režie: Jana Bezdíčková
Natočeno v roce 1991.

Křtiny
Překlad: Martin Hilský
Účinkuje: Miroslav Středa
Režie: Jan Tůma
Natočeno v roce 1992.

David Herbert Lawrence (1885–1930) je vedle Jamese Joyce a Virginie Wolfové předním představitelem anglické literární moderny. Jeho rozsáhlé dílo obsahuje několik básnických sbírek, řadu románů, osm dramat, několik povídkových souborů, psal také eseje, cestopisy, studie, cenná a publikovaná je jeho korespondence.

Zřejmě nejznámějším Lawrencovým dílem je román Milenec lady Chatterleyové, který byl ve své době pokládán za kontroverzní až pornografické dílo. Dnes je kniha důležitou součástí literárního kánonu a také Lawrencovy milostné povídky patří k těm nejlepším v celé světové literatuře.  

Sex může očistit a ozdravit nejen mezilidské vztahy, ale také vztah člověka k celému přírodnímu světu, k vesmíru.

Martin Hilský ve své studii o Lawrencovi, která vyšla jako doslov sbírky povídek Stíny jara, napsal: „Lawrence erotiku a sex posvětil, povýšil je na posvátný obřad, na pohanský rituál spjatý s rytmem ročních dob, s pohybem slunce na obloze, s měsícem, hvězdami, s celou živou i neživou přírodou. Sex byl pro něho životodárnou, slunci podobnou silou, která může očistit a ozdravit nejen mezilidské vztahy, ale také vztah člověka k celému přírodnímu světu, k vesmíru.“ Texty dnes už asi žádný skandál nevyvolají, stále nás však mohou oslovit – mimořádnými literárními kvalitami i silou vášně.

autoři: Dominik Mačas , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio