Miluje fotbal a moc. Jak funguje Orbánova předvolební mediální propaganda?

Na konci týdne bude Maďarsko ve volbách rozhodovat o svém dalším politickém směřování. Buď si zvolí změnu, nebo počtvrté Viktora Orbána. Maďarský premiér miluje fotbal a moc. Obojí se v předešlých 12 letech během svého vládnutí pokoušel podpořit a posílit. Fotbal s pomocí peněz, moc prostřednictvím médií. Lidé spříznění s jeho stranou Fidesz kontrolují většinu trhu a můžou také rozhodovat o tom, co se přesně bude vysílat.

Z maďarských televizí a rádií se jméno Viktora Orbána ozve několikrát denně. Skoro to vypadá, jako kdyby neměl v nadcházejících volbách jediného soupeře. Jeho oponenti totiž prostor v maďarských masových médiích nedostávají.

Čtěte také

„Problém je v tom, že nezávislá média působí pouze online, takže lidé, kteří nesledují média na internetu, mají jen velmi málo příležitostí slyšet i kritické zpravodajské zdroje,“ vysvětluje Veronika Munk, šéfredaktorka serveru Telex.

Všechny maďarské rozhlasové stanice jsou spojené s politickými silami, více než 500 různých titulů kontroluje a vlastní organizace nakloněná vládě, dodává.

Bez přístupu k informacím

Server Telex založila Veronika Munk před dvěma lety, když hromadně s celou redakcí opustila jiné médium, legendární Index, který byl jedním z posledních ostrůvků nezávislé novinařiny a denně ho sledoval zhruba milion lidí. Osud Indexu byl ale stejný jako u jiných titulů – médium koupil nový majitel s napojením na stranu Fidesz a velmi záhy vyhodil letitého šéfredaktora.

Nezávislý index skončil a během pár dní ho opustily desítky novinářů. Ti teď v nově založeném Telexu závisí na předplatitelích, podpoře čtenářů a inzerci.

„Největší problém je pro nás momentálně přístup k informacím. Každý den posíláme žádosti, klademe otázky a nedostáváme žádné odpovědi. Musíme být kreativní. Často ani nevíme, že se koná nějaká tisková konference, vláda s námi nekomunikuje,“ popisuje šéfredaktorka a dodává, že například o tom, že Viktor Orbán někde vystoupil, se žurnalisti z Telexu dozvídají až ze státních médií.

„Speciální vojenská operace“, nebo válka?

To, že strana Fidesz výrazně ovlivňuje, jaké informace se dostanou k široké veřejnosti, se projevuje i v posledních dnech v souvislosti s válkou na Ukrajině.

Čtěte také

„Když vypukla na konci února válka, státní média o ní po vzoru ruské propagandy referovala jako o speciální vojenské operaci. Až později tomu začala říkat válka,“ upozorňuje Veronika Munk, která tvrdí, že maďarští novináři se v průběhu let ocitli ve velmi náročné a nezáviděníhodné situaci.

Hrozí tedy podle ní, že by Maďarsko nastoupilo cestu ruské státní propagandy? „V mojí zemi vláda novinářům komplikuje práci a omezuje jejich vliv, ale nevraždí je a ani je nezatýká,“ říká šéfredaktorka Telexu. „Věřím, že je moje profese důležitá a je nutnou součástí demokracie. Doufám, že nějak pomůže a že v ní budu moct stále pokračovat.“

Spustit audio

Související