Mimoúrovňová křižovatka u Nošovic by mohla být podle silničářů za čtyři roky

17. únor 2023 07:20

Za čtyři roky teď odhadují silničáři zprovoznění mimoúrovňové křižovatky u Nošovic na Frýdeckomístecku. Postavit ji slíbila v roce 2006 vláda, nové napojení na dálnici bylo součástí pobídek pro automobilku Hyundai. Po dlouhých letech příprav se ale silničářům ještě nepodařilo získat potřebná povolení.

„Jako obec aktivně vystupujeme k tomu, aby napojení na dálnici vzniklo,“ říká starosta Nošovic Jiří Myšínský (nez.). Díky křižovatce by se totiž zbavili aut, která ve velkém přes obec jezdí do Beskyd. „Odklonilo by se to přes zónu a najíždělo by se kruhovým objezdem na dálniční síť,“ dodává.

Stavbu křižovatky vláda slíbila už v roce 2006, zatím se ale nekoplo. Na splnění závazku se stále pracuje. „Mimoúrovňová křižovatka Nošovice stále pokračuje. Máme územní rozhodnutí, proti kterému bylo podáno několik odvolání. Navazující odvolací řízení v současné době řeší Moravskoslezský kraj,“ upřesňuje mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Řízení potvrdila mluvčí kraje Nikola Birklenová. Aktuálně úředníci podle ní řeší výhrady obcí Nižní Lhoty, Vojkovice a spolku Děti Země. „V podaných odvoláních byla napadena veškerá podkladová závazná stanoviska dotčených orgánů. Aktuálně probíhají procesy jejich přezkoumávání příslušnými nadřízenými orgány. Lze proto jen stěží odhadnout, kdy budou známy kompletní výsledky přezkumů, které umožní pokračovat v odvolacím řízení,“ vysvětlila mluvčí kraje.

Například starostka Nižních Lhot Marie Gryžboňová Mališová (nez.) v e-mailu pro Český rozhlas vysvětlila, že námitky obce nesměřovaly proti samotnému záměru stavby křižovatky, ale k jejímu technickému řešení. Spolek Děti Země pak kritizuje hlavně to, že by se kvůli křižovatce zničil lesní koridor.

Mluvčí silničářů Jan Rýdl ale předpokládá, že nové napojení by mohlo být hotové za 4 roky. „Stavba je ale atypická, a to kvůli stísněným podmínkám, které vyžadují vznik hned čtyř mostních objektů najednou,“ upozorňuje.

Spustit audio