Miniatury v oříšku nebo ozdoby z rybích šupin. Českou knihu rekordů obohatily středočeské vánoční rekordy

27. prosinec 2022, aktualizováno

Vánoční ozdoby z oříšků uzavřených na petlici vyrobil pan Liška z Ovčár na Kolínsku, kolekci ozdob z kapřích šupin vypraných doběla vytvořila paní Krechová z Dobříše. A slaný betlém, složený z 1 248 částí, má své tvůrce v Libiši na Mělnicku.

Josef Liška z Ovčár u Kolína se zabývá zhotovováním miniatur. Například z lískového oříšku vyrobil unikátní ozdobu, v jejíž jedné polovině je umístěna malá zvonička vyřezaná z bukového dřeva s mosazným pohyblivým zvonečkem. Ve druhé polovině oříšku je maketa knihy z lipového dřeva, jejíž titulní stranu tvoří vyobrazení kostela nacházejícího se v Ovčárech. To vše doplňují sušené a lakované části přírodnin, konkrétně vratiče. Oříšek má na výšku 28 milimetrů a v nejširším místě 21,5 milimetru.

Pozoruhodnost oříšku ale spočívá v tom, že obě skořápky jsou osazeny vlastnoručně vyrobenými panty a petlicí. Kovové prvky (šrouby, matky, panty, petlice s kolíkem…) rekordman zhotovuje z mosazného drátu na letování, za pomoci soustruhu a dalšího nářadí zděděného po otci, u něhož se vyučil puškařem.

Podobně pan Liška vytvořil zavírací ozdoby ze skořápek vlašských ořechů nebo z třešňové pecky.

Slaný Betlém s největším počtem součástí

Děti a zaměstnanci školy v Libiši na Mělnicku ve spolupráci s rodiči a přáteli školy se zapsali do České knihy rekordů tím, že vytvořili v průběhu pěti týdnů betlém ze slaného těsta. Ten má 1 248 částí: 113 lidských postav (tradiční svatá rodina, pastýři, selky, darovníci s vánočkou, jitrnicemi, koláči, pecnem chleba), 185 figur zvířat (z toho je 58 oveček), 684 stromů, stromků a keřů nebo 22 budov (chaloupek a kostelů).

Postavy jsou vysoké 10 až 12 centimetrů. Na výrobu nepečeného betlému bylo spotřebováno 20,4 kilogramu mouky a 16,5 kilogramu soli.

Vánoční ozdoby z rybích šupin

Mnoho hodin práce zabralo už jen čištění a rovnání šupin

Taťjana Krechová z Dobříše věnovala Muzeu rekordů a kuriozit sadu 17 různých ozdob na vánoční stromeček vytvořených z kapřích šupin. Celkově použila 6 464 šupin a 2 434 různobarevných špendlíků. Například na velký zvonek, který má na výšku 13,5 centimetru, „padlo“ 448 šupin a 224 špendlíků.

Součástí souboru jsou i dva vánoční řetězy dlouhé 251 a 245 centimetrů (2000 šupin, 8 hodin práce). Největším objektem je stromeček vysoký 31 centimetrů (620 šupin, 325 špendlíků, 5 hodin práce). Každou šupinu musela autorka pečlivě očistit, následně vyprat, vysušit, vyrovnat a propíchnout šídlem. Desítky dalších ozdob rekordmanka rozdala přátelům a známým.

Spustit audio