Minimálně 20 tisíc ukrajinských uprchlíků bude potřebovat příspěvek na ubytování, odhaduje šéfka konsorcia Krchová

5. listopad 2022

Nedomyšlené a nehumánní by bylo podle neziskových organizací ukončení bezplatného ubytování pro některé ukrajinské uprchlíky. Počítal s tím první návrh takzvaného Lex Ukrajina 4. Bydlení zdarma by pak od února už neměli někteří uprchlíci, kteří bydlí v takzvaném nouzovém ubytování například v penzionech, hotelích nebo na kolejích. Tato změna ale zatím počká, což vítá například ředitelka Konsorcia nevládních organizací pracujících s migranty Andrea Krchová.

Co vám na tom návrhu o konci bezplatného ubytovávání třeba v hotelech nebo na ubytovnách nejvíc vadilo?

Čtěte také

Systém je velmi nepřipravený a nepromyšlený, nevěděli bychom, kde by v zimních měsících lidé, kteří nedokážou na zněnou reagovat, mohli bydlet. Proto vítáme, že z Lex Ukrajina 4 je tento návrh vyňat, lépe se připraví a promyslí. Teprve s koncem prvního roku dočasné ochrany přijde nějaká změna v oblasti ubytování, celý systém bude mít dost času se na to připravit a nabídnout nějaké jiné formy ubytování.

Podle vládní zmocněnkyně pro lidská práva se ten konec ubytovávání zdarma tedy odkládá. Kdy by ale měl přijít? A co je do té doby potřeba zařídit, aby právě některé rodiny neskončily na ulici?

Je potřeba promyslet nějaký typ příspěvku na ubytování, protože ukrajinští uprchlíci nemají vstup do našeho sociálního systému, mají jen podporu humanitární dávky. Je potřeba některým lidem, kteří nemohou pracovat, připravit nějaký typ příspěvku na bydlení.

Jaká je teď finanční situace uprchlíků? Kolik z nich by si vlastní bydlení zvládlo zaplatit? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Vojtěch Bidrman , prh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.