Ministerstvo sportu zatím nevznikne. Je třeba vyjasnit kompetence, říká Valachová

23. duben 2016

Potleskem ve stoje se dnes na Valné hromadě České unie sportu děkovalo premiérovi Bohuslavu Sobotkovi. Ten totiž delegátům potvrdil to, co už věděli, a sice že by příští rok mělo jít ze státního rozpočtu do sportu 6 miliard korun. Dobrá nálada vládla i díky tomu, že Poslaneckou sněmovnou prošla novela zákona o státní podpoře sportu. Vlastní ministerstvo ale zatím sportovci mít nebudou.

Samostatné ministerstvo sportu měla doporučit vládě Poslanecká sněmovna. Plán ale o tři hlasy nevyšel, návrh nepodpořili například sociální demokraté, kteří mají školství, mládež a tělovýchovu na starosti teď.

O úřadu se také vedou polemiky - jak ve sportovním prostředí, i když to se navenek tváří jednotně a prý ministerstvo chce - tak mezi politiky. To dokládají i slova ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřiny Valachové z ČSSD.

„Pokud by vzniklo ministerstvo sportu, chtěla bych, aby to bylo dobře odpracované. Takže se teď snažím odpracovat všechny možné varianty a sportovci budou mít jasno do konce roku,“ říká Valachová, pod kterou teď sport spadá.

Také ona se staví ke vzniku nového ministerstva rezervovaně. To potvrzuje i její odpověď na otázku, jak by byla nakloněna tomu, kdyby u jména své funkce přišla o koncovku 'a tělovýchovy'.

„To se přiznám, že nejsem. Tělovýchova je něco jiného, je to právě o kompetencích – co přesně by ministerstvo sportu do budoucna mělo dělat. Z hlediska sportování děti a mládeže tam vidím řadu vazeb do škol, do podporování školního sportu a sportu ve školních družinách, což jsou samozřejmě věci, které naopak zase souvisí víc se školstvím,“ vysvětluje Valachová.

A tady je asi to, kde se Kateřina Valachová střetává se svým stranickým kolegou z ČSSD Miroslavem Janstou, předsedou České unie sportu. Ten ministerstvo dlouhodobě a vcelku úporně prosazuje. Nelíbí se mu právě to, jak se o něj stát stará, nebo nestará. Jeho priority jsou jinde než školní sportování.

„Potřebujeme takovou částku, která je adekvátní. Hlavně také potřebujeme metodiku, kvalitu a stabilitu, zahraniční postavení. Vezměte si, kolik ministrů bylo na ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy odvoláno kvůli tomu, že neplnili povinnosti v rámci sportu. Žádný, protože to nikoho nezajímalo,“ nechává téma otevřené Miroslav Jansta.

autoři: kyk , jkn
Spustit audio