Minutový test z Izraele určí přítomnost koronaviru s vysokou přesností. Nevyžaduje laboratorní podmínky

1. červen 2020

Na univerzitě Ben-Guriona vyvinuli jednominutový elektrooptický test na koronaviry vhodný například pro testování na letištích. Pracuje s přesností až 90 %, pořizovací cena by měla vycházet asi na 50 dolarů.

Izraelští vědci z Katedry elektrotechniky a počítačového inženýrství na Ben Gurionově univerzitě v Negevu vyvinuli nový způsob testování onemocnění covid-19. Funguje na elektrooptickém principu, ze vzorků z dechu, nosu a krku dokáže s vysokou přesností odhalit jak asymptomatické, tak i příznakové jedince s onemocněním covid-19.

Vzorky se umístí na čip se senzory navrženými speciálně pro tento účel. Metoda zachycení koronaviru ve vzorcích je založena na elektromagnetické vlně zvané terahertzové záření. To je ve vzorcích schopné odhalit změny způsobené právě přítomností koronaviru, který v terahertzové frekvenci rezonuje.

„Po vdechnutí do dechového analyzátoru přilnou vzorky z úst včetně viru na čipu, který je v testu umístěný v uzavřené kapsli,“ říká šéf výzkumného týmu Gabby Sarusi. „Kapsli pak přeneseme do spektrometru, tam ji asi 20 sekund skenujeme a dalších zhruba dvě vteřiny trvá matematické zpracování. Teprve poté můžeme definitivně říct, jestli dotyčný je, nebo není infikován koronavirem.“

Čtěte také

Výhodou minutového testu je jeho elektrooptický charakter. Ten na rozdíl od toho biochemického u PCR testů není citlivý na faktory z okolního prostředí. Stávající polymerázové testování vyžaduje navíc logisticky složitou přepravu a manipulaci se vzorky a dosažení výsledků trvá celé hodiny. Nový test má navíc velmi malé rozměry, můžeme ho připodobnit k větší píšťalce.

Cena každé testovací soupravy vyjde podle Ben Gurionovy univerzity na 50 až 100 dolarů, tedy na 1 200 až zhruba 2 500 korun, což je o něco méně než u standardních PCR testů.

Minutové testy by mohly najít uplatnění na místech s větším množstvím lidí, jako jsou letiště, hraniční přechody, stadiony nebo zdravotnická zařízení, kde testy budou vzhledem ke své vysoké rychlosti velmi vhodné.

Nový test už má za sebou klinické zkoušky. Klinická hodnocení provedená u zhruba 120 Izraelců měla víc než 90% úspěšnost ve srovnání s běžně užívanou polymerázovou řetězovou reakcí používanou při testování na koronaviry. Sarusi věří, že by všechna schvalování mohla být hotova během příštího měsíce.

autoři: Martina Rasch , mrk
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.