Míříme do klimatického pekla? Svět se probouzí a i církev začíná být „zelená“, myslí si kněz a přírodovědec Vácha

20. listopad 2022

Nakolik se během posledních let proměnil v řadách církve postoj k ochraně klimatu a k osudu planety? Ocitáme se jako společnost na osudové křižovatce? Je toto téma opravdu prioritou, anebo vyléváme kyblíčkem vodu z Titaniku? Jaký je smysl mohutných summitů o klimatu, jako byl ten právě skončený v egyptském Šarm aš-Šajchu?

„Svět je na křižovatce v tom smyslu, že si začíná uvědomovat, že globální změna klimatu je opravdu problém... Přece jen se trošičku probouzí a říká si ‚aha, máme tady problém, tak s tím pojďme něco udělat a zkusíme teda udržet oteplování na těch 1,5 stupně, na předindustriální úroveň‘,“ říká Marek Vácha, přírodovědec, teolog a katolický kněz.

Čtěte také

Na problém podle něj začala aktivně reagovat i církev. „Změny jdou překvapivě zdola, nebo možná nepřekvapivě. A ten ekosystém katolické církve, zdá se mi, se mění velmi rychle a velmi pozitivním směrem. Církev začíná být zelená a ten první opravdu zelený papež byl Benedikt XVI.“

„A současný papež František kam přijde a kde mluví, tak tam vždy vkládá nějaký odstaveček o ochraně přírody… Zdá se mi, že ty věci přece jenom začínají nabírat na tempu. A konstatuji to s velikou radostí.“

Poslechněte si celou debatu Vertikály s katolickým knězem, přírodovědcem a etikem Markem Váchou a s evangelíkem Markem Drápalem, vůdčí osobností České křesťanské environmentální sítě. Moderuje Eva Hůlková.

autor: Eva Hůlková
Spustit audio

Související