Mirko Stieber: Dva. Absurdní tragikomedie v režii Jiřího Horčičky

22. leden 2023

Na samém sklonku války se Paganini a Frištenský, dva chovanci ústavu pro duševně choré, vypraví na svou pravidelnou procházku, při které zpovzdálí pozorují život mladé ženy. Tentokrát se ale události vydají překvapivou cestou... Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Paganini (Zdeněk Martínek), Frištenský (Čestmír Řanda), Jana (Jaroslava Pokorná), Marek (Viktor Preiss), Kapitán SS (Bohumil Švarc), Kozáček (Jan Teplý), 1. ošetřovatel (Ladislav Šimek), 2. ošetřovatel (Ladislav Kazda), Královna ze Sáby (Vlasta Jelínková), Napoleon (Jiří Suk), Stařec (Vladimír Huber), Hlas blázna (Artur Šviha) a Hlas blázna (Věra Havlatová)
Dramaturgie: Jaroslava Strejčková
Režie: Jiří Horčička
Natočeno: v roce 1974

Tragikomedie Dva (1979, původní název Paganini a Frištenský) se odehrává v prostředí psychiatrické léčebny během posledních dnů druhé světové války. Dva pacienti, z nichž jeden se považuje za slavného houslistu Paganiniho a druhý za zápasníka Frištenského, si krátí pravidelné odpolední procházky pozorováním jedné mladé ženy. Při jednom takovém sledování jsou ale překvapeni německou hlídkou...

V uzavřeném prostředí léčebny autor relativizuje obecně přijímané modely chování a zahrává si s podstatou české národní povahy. V hlavních rolích rozhlasového zpracování legendárního režiséra Jiřího Horčičky se představí Zdeněk Martínek a Čestmír Řanda.

Jiří Horčička (nedatováno)

Mirko Stieber (1945) vystudoval na FAMU v roce 1971 dramaturgii a scenáristiku. Během roční vojenské služby byl dramaturgem v Armádním uměleckém souboru Víta Nejedlého; poté od roku 1972 působil jako scenárista Filmového studia Barrandov. Už na konci 60. let přispíval povídkami do časopisů Mladý svět, Trn, Sešity, Literární noviny nebo Student. Na scénu pronikl komedií Soukromá věc (1976), už o rok později se jeho hra Poslední prázdniny (1977) hrála na scéně Národního divadla. Je autorem řady původních rozhlasových a divadelních her, okrajově se věnoval i próze.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.