Mírné zdražení se nevyhne ani vstupnému do památkových objektů, návštěvnost poznamenal covid

22. duben 2022

Každý Čech zaplatí v průměru 250 korun měsíčně za kulturu, přičemž vede návštěva památek. Vyplývá to z nově zveřejněného průzkumu Kanceláře Kreativní Evropa. Přesto jsou důvody, proč památkovou ochranu a kulturní dědictví naší země dál připomínat.

To vyzdvihují u příležitosti Mezinárodního dne památek také Pavel Hájek, vedoucí odboru evidence a dokumentace památek Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích, a jeho kolegyně Markéta Slabová, mluvčí jihočeského NPÚ.

„Tento den nabízí příležitost ke zviditelnění tématu kulturního dědictví pro nejširší veřejnost a zdůrazňuje potřebu zvýšeného úsilí k jeho ochraně,“ říká Markéta Slabová, „a to proto, že dochází k situacím, kdy jsou památky velmi zranitelné a podléhají zkáze nejenom zanedbáváním, ale i neuváženým činy, jako je třeba žhářství, anebo bohužel i válečné konflikty.“

Markéta Slabová a Pavel Hájek z Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích

Co se žhářství českých kulturních a historických památek týče, šlo v posledních letech třeba o úmyslně založené požáry jídelny Libušín na valašských Pustevnách nebo dřevěného kostela v Třinci-Gutech. „To jsou skutečné tragédie,“ komentuje Pavel Hájek s tím, že v jižních Čechách tak známé kauzy nemáme, ale i tady jsou památky, které jsou ohroženy požáry a jimi i zanikají. „Příkladem z nedávné doby je jedna z usedlostí nedaleko Churáňova, kde roubená část stavby vyhořela, a tím pádem ta památka de facto zanikla,“ dodává.

Situace památek byla v uplynulých letech složitá i z jiných důvodů. „Letos jsme po dlouhém čase mohli otevřít sezónu v tradičním čase, to znamená od prvního dubna, a bez roušek, což je příznivá zpráva nejenom pro naše návštěvníky, ale i pro naše průvodce, kteří v rouškách museli trávit celou pracovní dobu,“ připomíná dobu covidovou Markéta Slabová.

Památky ale zatím zdaleka nedosahují takové návštěvnosti jako dřív. Je v průměru dvakrát nižší. „V jižních Čechách jsme dokonce od ledna, kdy už běžela takzvaná nekonečná sezóna na velkých památkách, jako je Hluboká nebo Krumlov, zaznamenali jen necelých 49 tisíc návštěvníků. Kdežto v době předcovidové to bylo 140 tisíc návštěvníků, takže ten rozdíl je opravdu markantní,“ dokládá mluvčí českobudějovického pracoviště Národního památkového ústavu.

I startující ekonomická krize se do života památek promítne. Například v cenové politice. „Tím, že se zvyšují mandatorní výdaje, to znamená ceny za energie zhruba o 120 procent, ceny za telefony, ostrahu, jsme byli nuceni zvýšit vstupné. Není to ale žádná horentní suma, maximálně o 30 korun. Naopak jsme zlevnili vstupné pro děti na 40 procent ze základního vstupného, poskytujeme i slevu mladým lidem do 24 let bez ohledu na to, zda jsou či nejsou studenti. Není ani rozdíl mezi vstupným pro cizince a české návštěvníky,“ dodává Markéta Slabová.

Čtěte také

Mezinárodní den památek oslaví Jihočeši o víkendu 23. a 24. dubna třeba ve Zlaté Koruně, na Landštejně nebo na Hluboké. V Českých Budějovicích se bohatý program „v rytmu valčíku“ odehraje v sobotu 23. dubna. Připomene 19. století ve městě, vpád průmyslu, rozvoj železniční a lodní dopravy, ale i společenský život s jeho romantickými oděvy a hudbou.

Českobudějovický magistrát spolu s agenturou Kultur-Kontakt nachystal celodenní program zahrnující nejrůznější komentované prohlídky a otevřené objekty, přednášky, procházky a plavby, ale také výtvarnou dílnu Ve víru valčíku nebo koncert z děl slavných hudebních mistrů století páry.

Národní památkový ústav pak připravil celodenní program v domě U Ferusů na Senovážném náměstí. Součástí budou ukázky parních strojů, promenádní hudba a od 13.15 hodin inscenovaná scénka „České Budějovice v rytmu valčíku“, kde si hlavní roli zahraje přímo památkář Pavel Hájek.

Celý rozhovor s Pavlem Hájkem a Markétou Slabovou z Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích si poslechněte online.

Spustit audio

Související