Miroslav Donutil v nové rozhlasové hře Úsměv samoty. Premiéru uslyšíte na Nový rok

31. prosinec 2019

Český rozhlas Olomouc spolu s dalšími regionálními stanicemi uvede na Nový rok ve 20:00 premiéru rozhlasové hry George Agathonikiadise s názvem Úsměv samoty. Hlavní roli v tragédii o samotě, lásce a jednom zachráněném osudu ztvárnil Miroslav Donutil.

Nemocniční pokoj svede dohromady dva muže naprosto odlišného naturelu i životní zkušenosti. Vedle sebe ulehnou kuchař Julius a spisovatel Alexander. Julius je plebejec, muž praxe a přízemních tužeb. Alexander skeptický intelektuál. Jejich setkání je plné nedorozumění a půtek. To se změní, když jim do života vstoupí zdravotní setra, která je má oba na starosti. V okamžiku, kdy se muži dozví o jejím těžkém osudu, rozhodnou se jí pomoct. Jejich invence a nasazení nezná hranic a tak je vše korunováno překvapivou pointou.

George Agathonikiadis ve svém debutu na poli rozhlasové hry obsadil do role Julia svého dlouholetého přítele Miroslava Donutila. Alexandra ztvárnil Zdeněk Maryška a sestru hraje Dana Černá.

O autorovi

Režisér a scénárista George Agathonikiadis od svých 18 měsíců vyrůstal v Československu. Po pobytu v dětském domově pro děti imigrantů z občanské války v Řecku žil v Brně.

Vystudoval Střední textilní školu – obor divadelní kostým, v letech 1973–1977 pak obor režie na pražské FAMU. V letech 1977–78 působil v ČST Praha, 1979–1983 jako režisér v ČST studio Brno. V roce 1983 se vrátil a do Řecka, kde založil rodinu.

Dnes působí jako režisér dokumentární i dramatické tvorby nejen v Aténách, ale také v Česku, kde pracuje pro Českou televizi jako režisér a scenárista. Patrně nejznámější z jeho tvorby je inscenace Můj strýček Archimedes s Miroslavem Donutilem a Ondřejem Vetchým v hlavních rolích.

autor: nwe
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.