Miroslav Pech: Mívám zavřené oči

24. červenec 2020

Krátký podivínský příběh, ve kterém se zdánlivě skoro nic neděje, přesto burcuje a zneklidňuje. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: František Hnilička
Připravila: Martina Toušková
Režie: Martina Schlegelová
Natočeno: v českobudějovickém studiu Českého rozhlasu v roce 2017

Miroslav Pech je mladým, ale již nyní známým českým prozaickým autorem. Narodil se v roce 1986 v Nové Bystřici na Jindřichohradecku, vyzkoušel si řadu povolání, chvíli byl skladníkem, prodavačem, řidičem, jindy pomocným dělníkem či redaktorem.

Vědět o sobě dal Pech už v roce 2013, kdy mu oficiálně vyšel první literární počin. Více se potom mezi českými čtenáři proslavil prózou nazvanou Cobainovi žáci, ve které se dozvídáme o pocitech dospívajících na počátku nového tisíciletí, mnozí knihu vnímají jako generační výpověď, ačkoliv sám autor podotýká, že až čas ukáže, co vše se v knize skrývá. Dílo není příliš pozitivní, objevuje se zde myšlenka rizika bezmezné svobody, outsiderství, nemožnost nalézat v novém moderním světě pevné hodnoty. A další knihy jsou laděny obdobně pesimisticky, často až hororově.

Cobainovy žáci – Miroslav Pech

Sbírka Američané jedí kaktusy je souborem jedenácti povídek, ve kterých se dozvídáme více o životech postav, které působí v běžném světě tak nějak nepatřičně. Mají obtíže pracovní, psychické, sociální, hrdinové se zdají být až podivíny. Nejinak je tomu v povídce Mívám zavřené oči. Hlavní postava, mladý muž, se potýká s obtížemi v mnoha oblastech a rozhodne se je vždy vyřešit velmi nestandardně. Příběh na nás působí možná trochu lakonicky, jako by zde absentoval děj, o to víc zneklidňující a burcující je záhy celé poselství povídky. Pokud se pokusíme proniknout za hranice příběhu, mohou se nám vyjevit až existenciální otázky a myšlenky.

autoři: Martina Toušková , Barbora Petrovická
Spustit audio