Miroslav Vymyslický

Hostem Lucie Výborné byl mjr. Miroslav Vymyslický, národní koordinátor krizového vyjednávání Policie ČR, který trochu zklamal romantickou představu některých posluchačů o dobrodružném životě policistů. Policejní vyjednavač prý tráví 99 % pracovní doby v kanceláři. Vyjednávání je pro policistu práce navíc, specializace, kterou lze využít. Ve středu 5. srpna bude hostem vrakový potápěč Jindřich Böhm.

Profese vyjednavače sice vznikla jako pomoc policistům v případech zadržování rukojmích, po nějaké době se však kompetence rozšířila a dnes se vyjednavači zabývají především případy sebevražd. "Demonstrování úmyslu sebevraždy činí až 75 % všech případů, které řešíme," potvrzuje Miroslav Vymyslický.

Policie má v týmu asi 150 vyjednavačů, z nichž asi čtvrtinu tvoří ženy. "Myslím, že jsme úspěšní," chválí tým Miroslav Vymyslický. Úspěšnost odhaduje až na 98 %. Někdy k případům přivolává policejní psychology. "Většinou jde o rychlé záležitosti a ne vždy je čas zavolat psychologa," vysvětluje. "Psychologické profily tvoříme v případě zadržování rukojmích, kdy se vyjednává déle."

Průměrná doba vyjednávání se podle Miroslava Vymyslického pohybuje okolo dvou hodin. "Na časové hranice nespoléháme. "Každý případ je jiný a vyjednavač se musí rozhodnout, co je v dané situaci nejlepší," naznačuje způsob práce.

Policisté mají k dispozici manuál Základy krizového vyjednávání, který radí, jak se chovat k lidem v afektu. "Obsahuje i fráze, kterým by se měl vyjednavač vyhnout," říká Miroslav Vymyslický. Patří sem například věta "Skoč, nebo slez" nebo "Nemáme na tebe dost času".

Vyjednavači se setkávají i s vyděrači. Jejich motivy bývají snadno odhalitelné. "U vyděračů jde převážně o peníze. Dalším motivem mohou být politické nebo náboženské požadavky. Často jsou tyto požadavky úplně mimo normu, když má vyděrač duševní problémy," vyjmenovává Miroslav Vymyslický.

Čeští vyjednavači se připravují i na situace, které u nás ještě nenastaly. Mezi takové situace patří střelba ve školách. "Sbíráme informace o případech, probíráme, co a jak se stalo. Snažíme se připravit na každou situaci," říká Miroslav Vymyslický.

Zajímá-li vás, jak se z policisty stane vyjednavač, jak si Miroslav Vymyslický vybírá členy svého týmu, nebo jak dlouho se dá tato psychicky náročná profese vykonávat, poslechněte si zvukový záznam rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Miroslavem Vymyslickým i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Miroslav Vymyslický zůstal ve studiu Radiožurnálu i po 11. hodině, kdy odpovídal na další dotazy posluchačů.

autor: šše
Spustit audio