Míša a delfinoterapeuti v zemi půlměsíce. Dokument o tom, jak zvířata pomáhají lidem

14. únor 2019

Jestli delfíni dokážou léčit ultrazvukem, bioenergií nebo na klienty působí jen zklidnění při dovolené, se nedozvíte. Ale setkáte se se těmi, kteří terapií prošli, a nahlédnete do pomyslné kuchyně delfinoterapeutů.

Hlavní protagonistkou dokumentu je Míša, tedy Michaela Freeman, která před téměř 20 lety spoluzaložila organizace Pomocké tlapky a Anitera. Ty se zabývají animoterapií – terapií za pomoci zvířat. Zvířata totiž dokážou pomoci tělesně postiženým nebo autistickým dětem ke zklidňování a rozvoji motorických funkcí. Teorií mechanismů, jak animoterapie funguje, je celá řada a Michaela měla možnost vidět a zažít na vlastní kůži, jak který mechanismus funguje v praxi. Od té doby publikovala na téma animoterapie řadu článků a o svých zkušenostech hovořila na mnoha seminářích.

Její hlavní zkušeností byly terapie se psy a koňmi, ale v posledních letech se začala poohlížet po příležitosti, jak se dostat blíže i k jiným zvířatům. Zajímaly jí terapie za pomoci slonů nebo opic, tedy inteligentnějších zvířat, která jsou primárně divoká, ale dají se ochočit a naučí se, jak pomáhat a neublížit lidem. Díky tomu se začala zajímat také o terapie za pomoci delfínů. V Česku ale nemáme žádné delfinárium, a tak začala hledat delfinoterapie v zahraničí. Shodou okolností se pak dozvěděla o Oldovi, který je jedním z mála českých delfinoterapeutů a koordinuje terapie za pomoci delfínů v Turecku.

První Oldovo setkání

Další protagonista dokumentu Olda, tedy Oldřich Bureš, se s delfíny setkal poprvé jako televizní produkční při natáčení jedné epizody reality show, která se týkala delfinoterapie. Jako vegetarián a ochránce zvířat tehdy neměl příliš dobré mínění o delfináriích, ale jeho přístup se po bližším seznámení s provozem i samotnou povahou delfínů změnil. Svět delfinoterapie ho nakonec natolik okouzlil, že si po několika letech zaplatil náročný kurz a stal se certifikovaným terapeutem. Svůj servis teď nabízí českým a slovenským klientům v turecké Antálii.

Radost z potlesku

Delfíni jsou chytří

Posledním protagonistou je Hasan Ülgüt, rodilý Antalan, který se s Oldou potkává v bazénu s delfíny už sedm let. V dokumentu hovoří nejen o turecké společnosti, která je vůči autistům a tělesně postiženým mnohem otevřenější než ta česká, ale i o povaze delfínů. Je přesvědčen, že ačkoli lidé o mechanice terapií vědí z vědeckého hlediska pramálo, delfíni poznají kdo potřebuje jakou pomoc, a dokáží se dohodnout na spolupráci při léčení některých klientů.

Opravdu pomáhají?

Na to, zda delfíni dokážou léčit pomocí ultrazvuku, bioenergie nebo na klienty působí hlavně dovolená v Turecku, dokument odpověď nedá. Pomocí příběhu Míši, Oldy a Hasana se ale můžete setkat se dvěma českými rodinami, které terapií prošly, a dozvědět se jaký vliv mělo setkání s delfíny na Davida, který trpí autismem, a Věru, která má kombinované postižení.

Spustit audio

Související