Místa zvuků: Hudba pro lesy, nákupní centra a běžecké trasy

15. červenec 2021

Světový den poslechu (World Listening Day 2021) se pravidelně koná 18. července už od roku 2010. Český rozhlas Vltava se k tématu naslouchání připojuje sérií autorských podcastů se 14 epizodami – zvukovými miniaturami projektu Location podcast z nabídky Euroradio ARS ACUSTICACestujte za zvukem po světě!

Co kdybychom využili autobusovou zastávku v Helsinkách k tomu, abychom se přemístili na autobusovou zastávku v Lublani? Dokážou nás sluchátka přenést z knihovny v Barceloně do venkovské knihovny ve Švédsku? Je možné posadit se na lavičku u moře v Marseille a zaslechnout zvuky světa v okolí lavičky v rakouských Alpách? Zkusme to!

Návod: Sedněte si brzo ráno například na Strossmayerovo náměstí v Praze, nebo jakékoli jiné náměstí a pusťte si ve smyčce 7. epizodu – náměstí Plazza Reial v Barceloně. Nebo pokud běháte, můžete se při běhu přesunout do chorvatského Záhřebu a proběhnout se společně Adrianou a Marijí v epizodě č.11.

Dalším příspěvkem Českého rozhlasu bude premiéra speciálně připraveného pořadu Doslechy, jehož autorem je umělec a teoretik Miloš Vojtěchovský. 

Euroradio Ars Acustica – Location podcast

Poslech je ve stále větší míře činností související s mobilitou. Běžnou součástí každodenního života se stala sluchátka a s nimi také podcasty, rozhlasové pořady a hudební streamy.

Čtěte také

Většina tohoto obsahu nás oslovuje, jako bychom seděli v jakémsi izolovaném prostoru, který je určen pouze pro poslech. Nicméně, pravda je opakem: to, co posloucháme, se často překrývá s naším aktuálním akustickým okolím.

Location podcást zužitkovává toto spojení v audio nahrávkách vztahující se ke konkrétním místům. Poslechem pak můžeme klást jednu realitu na druhou, jeden prostor přes druhý. Obzvlášť zajímavé poslechové zážitky nastávají, pokud mají obě reality, oba prostory – ten poslouchaný a ten, ve kterém se nacházíme společné body, například se vztahují k podobným místům ale v různých zemích.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.