Místo nákupního seznamu poslouží lahve a pytlíky. V bezobalovém obchodě nakoupíte i pastu na zuby

15. listopad 2022

Bezobalový obchod „Pět švestek“ v Novém Strašecí má výlohu jako z filmů pro pamětníky. Lidé si tam chodí popovídat a místo nákupního seznamu nosí lahve a pytlíky. Rozálie Eliášová a Kateřina Lukavská obchod otevřely těsně před covidem, přesto si nestěžují.

Útulný obchod už tři roky sídlí nedaleko náměstí v Novém Strašecí. Velké sklenice na policích obchodu jsou plné základních položek do spíže, jako jsou ovesné vločky, čočka, hrách, rýže, mouka nebo cukr. V obchodě to voní čokoládou, čerstvě umletou kávou a mýdlem. V nabídce jsou stáčené mycí gely, prostředky na mytí nádobí, na praní a máchání, přírodní kosmetika i hadříky na nádobí, které po použití můžete klidně hodit do kompostu, kde se rozloží.

Na policích zcela chybí křiklavě barevné krabice, plastové tuby a igelitové obaly. Spolumajitelky obchodu se totiž rozhodly vytvořit prodejnu, ve které nakoupíte základní potraviny s ohledem na životní prostředí. „Nabízíme tady sortiment na váhu, ideálně do vlastních nádob zákazníků nebo odsypáváme také do papírových sáčků,“ vysvětluje Rozálie Eliášová. Spolumajitelka obchodu Kateřina Lukavská právě odvažuje rýži: „Nakupuje se tady asi pomaleji, protože každého zákazníka obsluhujeme. Zákazník si sám vybírá, co potřebuje a zvolí si množství, jaké chce.“

Sklenice jako nákupní seznam

Lidé si mohou přinést vlastní nádoby nebo si vyberou sklenice z místního „bazaru“. Krabičky a sklenice jim tady naplní opakovaně a díky tomu se potom doma nehromadí zbytečné odpady. „Neřešíme, jestli tu nádobu mají úplně prázdnou. Ono to slouží jako nákupní seznam,“ vysvětluje Kateřina Lukavská. „Přijdou se zpola plnou sklenicí ovesných vloček a my jim ty vločky zase doplníme.“

Každý den jsou v nabídce i čerstvé produkty od lokálních farmářů. „V pondělí nám chodí čerstvé máslo z farmy. V úterý máme mléčné výrobky, pro které si jezdíme na farmu do vedlejší vesnice. Ve středu vyrábíme naše vlastní svačiny,“ popisuje Rozálie Eliášová. V obchodě si pečou také vlastní kváskový chléb a vyrábějí pomazánky.

Obložené chleby s vlastní pomazánkou

Spolumajitelky se snaží, aby lidé nemuseli na nákup jezdit daleko. „My jsme se snažily ten sortiment postavit tak, aby si zákazník, konkrétně tady v Novém Strašecí, byl schopný nakoupit v rámci jednoho náměstí. To znamená, že tady nakoupí věci do spižírny, plus mléčné výrobky, pak jde na náměstí, kde nakoupí zeleninu, u řezníka maso. A samozřejmě máme tady i drogerii,“ říká Kateřina Lukavská.

Jak se v bezobalovém obchodě nakupuje? A co jde nejvíc na odbyt? Poslechněte si v příspěvku Báry Kvapilové.

Spustit audio