Místo pušek a granátů počítače nebo drony. Na Libavé skončilo vojenské cvičení s názvem Powerful Word

14. říjen 2022 14:55

Ve výcvikovém prostoru Libavá v pátek skončilo mezinárodní cvičení s názvem Powerful Word, v překladu síla slova. Jeho účastníci, zhruba dvě stovky vojáků z Česka, Německa, Maďarska a Slovenska, se při něm zdokonalovali, jak čelit v případě vojenského konfliktu dezinformacím nebo falešným zprávám v médiích.

Cvičení má mimo jiné prověřit možnosti jak dostat informace do odlehlých oblastí, kde nefunguje internet nebo telefony. Vojáci si mohli i poprvé vyzkoušet speciální audio techniku, která simuluje třeba jízdu vojenské techniky, přelet vrtulníku, stíhaček nebo i štěkot psů nebo dětský pláč.

Je to úplná novinka. Máme to opravdu pouze pár měsíců. Zatím jsme to dokonce nepoužili v ostrém nasazení,“ popisuje mi Martin Kresta ze skupiny kybernetických a informačních sil. „Věděli jsme, že naši spojenci takovou technologii používají. Víme, že je to v podstatě páteřní část psychologických operací,“ dodává.

Tuto techniku v České armády aktuálně využívá pouze skupina kybernetických a informačních operací. K dispozici má celkem čtyři sety.

Poslechněte si kompletní reportáž Lenky Kratochvílové, která na Libavé natáčela.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio