Místo skladiště budou v Automatických mlýnech polytechnické dílny

19. prosinec 2017 07:35

Pardubická radnice vybrala místo pro vznik Centrálních polytechnických dílen. Umístí je v Gočárových mlýnech v nové nástavbě na bývalém skladišti mouky. Za právo stavby a kompletní projektovou dokumentaci by město mělo zaplatit sedm milionů.

Náklady na realizaci centra se pak vyšplhají k částce sto milionů korun. Jeho cílem by mělo být hlavně vzdělávat, říká náměstek primátora Jakub Rychtecký (ČSSD).

„Mělo by to být špičkově vybavené centrum, kam budou moci chodit všichni žáci a studenti našich základních a středních škol. V odpoledních hodinách by měly sloužit domům dětí a mládeže i veřejnosti. Účel je jednoznačný: podnítit u dětí zájem o technické obory, které pro ně budou mít do budoucna v životě smysl,“ plánuje Rychtecký.

Automatické mlýny - zásobníky a výsypky na mouku

Architekt Lukáš Smetana, který s manželkou koupil loni Automatické mlýny, Pardubicím chce prodat za sedm milionů právo stavby pro vybudování Centrálních polytechnických dílen, včetně budoucího projektu. V majetku mu zůstanou dvě třetiny plochy areálu, řekl ČTK.

"Městu nabízíme postavit polytechnické dílny úplně zadarmo, jen nám zaplatí projektové práce, které jsme zadali architektovi Janu Šépkovi," řekl Smetana ČTK. Nad budoucím vzhledem areálu chce mít úplnou kontrolu, proto vypracování projektů sám zadává.

Majitel tvrdí, že chce areál oživit. "Ve zbytku mlýnů chceme jednak bydlení včetně bydlení pro naši rodinu, a zároveň také služby, obchůdky, kavárny, minipivovar," popisuje Smetana. V areálu by se měly pořádat i kulturní akce. V současnosti tam již fungují kanceláře, ateliéry, řemeslnické dílny nebo výrobce hausbótů.

autoři: Naďa Kubínková , pta | zdroj: ČTK
Spustit audio