Mistr filmové hudby Zdeněk Liška. Poslechněte si koncert k výročí narození geniálního skladatele

5. srpen 2022

„Pochopil film lépe, než režisér, který jej natočil,“ vyjádřil se o Liškovi Jiří Krejčík, jenž s ním spolupracoval například na snímcích Vyšší princip či Božská Ema. Herbert von Karajan si u něj chtěl objednat kompozici pro Berlínské filharmoniky. Liška odmítl – „psal jenom pod obrázky“. Záznam koncertu ke 100. výročí narození slavného českého autora filmové hudby ze 23. března 2022 vysíláme v repríze 5. srpna od 20:00. 

Zdeněk Liška – to nebyl jen autor filmové hudby v užším slova smyslu, ale u mnoha titulů také tvůrce celého komplexního „sound-designu“. Jeho hudba není k obrazu „přišitá“, ale spíše je mu „podšitá“. Inu, Liška. A byl též skvělým dramaturgem s jedinečným smyslem pro rytmus nejen hudební, ale rovněž ten filmový.

Čtěte také

Režisérům nezřídka navrhoval střihy, které následně dodaly uměleckému dílu nový spád i autentičtější vyznění. Tak tomu bylo již u filmu Karla Zemana Vynález zkázy z roku 1958. Ozvučil také první československý oscarový snímek Obchod na korze režisérského tandemu Kadár-Klos. S Františkem Vláčilem jej pak pojilo dvacetiletí úzké spolupráce, jejímž výsledkem bylo devět mistrovských snímků (Marketa Lazarová je kritiky označována za nejlepší český, resp. československý film vůbec). Byl dvorním skladatelem Janu Švankmajerovi, který po jeho skonu na hudbu ve svých filmech rezignoval...

Hraje Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK a Ivo Kahánek (klavír)
Zpívá Lada Bočková, Josef Moravec a Kühnův smíšený sbor se sbormistrem Jaroslavem Brychem
Recituje Antonie Formanová, Petra Špalková a Alois Švehlík, provedení řídí Radek Baborák.
Přímý přenos koncertu ze Smetanovy síně Obecního domu v Praze moderuje Vojtěch Babka.
Zazní suity z filmů a projektů:
Marketa Lazarová (upravil Petr Ostrouchov), Smrt si říká Engelchen, Tam na konečné, Spalovač mrtvol, Hudba pro perského šáha aj.

Liška byl zkrátka nenahraditelným dobyvatelem nových horizontů pro filmovou hudbu i pro film obecně. Uctěte jeho památku nejen zhlédnutím některého z „jeho“ snímků, ale také poslechem koncertu, který k 100. výročí narození stále ne plně doceněného tvůrce připravil Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK. 

Spustit audio

Související