Mistrovství světa už zase bez Čechů? To, kdo zrovna sedí na lavičce, na tom nic nezmění

1. duben 2022
Tribuna

Čeští fotbalisté budou počtvrté za sebou scházet na mistrovství světa. Přitom když před rokem reprezentace došla až do čtvrtfinále evropského šampionátu, vypadalo to na světlé zítřky českého fotbalu. Proč k tomu nedošlo? Kde byl zakopaný pes a nebyl jím náhodou trenér Jaroslav Šilhavý?

Národní tým se na mistrovství světa naposledy představil v roce 2006, kdy v Německu vypadl po třech odehraných zápasech už v základní skupině. Od té doby český fotbal na další průlom na světovou scénu čeká a nic na tom nezměnil ani současný tým, který loni v létě dosáhl čtvrtfinále na evropském šampionátu.

Mnoho se od výběru Jaroslava Šilhavého čekalo, nakonec ale v rozhodující chvíli selhal a v baráži podlehl Švédsku. Jde neúspěch na vrub právě Šilhavého? Je to velký pragmatik a praktik, v českém prostředí nikoho lepšího nevidím. Mluví se o zahraničním nástupci. Ale který trenér, který má to nejlepší před sebou, půjde trénovat reprezentaci, natož zahraniční? míní Martin Vait.

Reprezentační pozice záleží hodně na koordinaci s domácími kluby a fotbalovou federací, komunikační schopnosti jsou klíčové. Že ne všechno probíhalo ideálně, na to ukazuje i současný spor Slavie s vedením reprezentace o nasazování jejích hráčů. Těžko si představuji, že sem přijde cizí trenér a bude vržen do tohohle prostředí, kterému ani nemůže rozumět, říká.

Nemůžeme si myslet, že někdo přijde a z fleku dosáhne něčeho lepšího než Šilhavý, který tým dostal do čtvrtfinále Eura. To je strop, říká Martin. Je potřeba najít společnou cestu a pak už je v podstatě jedno, kdo bude trenérem, naznačuje Martin, že problémy českého fotbalu sahají o poznání hloub, než aby je vyřešilo jen to, kdo si zrovna sedne na lavičku.

Čeští fotbalisté neuspěli v barážové kvalifikaci a světový šampionát bude znovu bez nich. Může za prohru trenér Jaroslav Šilhavý, nebo jsou na vině složitější problémy ve fungování domácího fotbalu? Poslechněte si novou Tribunu.

autoři: Vojtěch Jírovec , Martin Vait , Vojtěch Ondráček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.