Mladá au-pair ve spárech sekty. Drama Tiché doteky se natáčelo i v Nizozemí

2. březen 2020

Objevovat svět a zároveň si i něco vydělat – to je motivace mladé dívky, která se nechá zaměstnat ve skandinávské rodině jako au-pair. Začíná tak film Tiché doteky režiséra Michala Hogenauera. I tento snímek může v sobotu získat několik sošek Českých lvů.

Dochvilnost, přesnost a pevný řád. To jsou pravidla, která bez výjimky musí dodržovat Mia, aby si práci aupairky udržela. Mysteriózní drama s Eliškou Křenkovou v hlavní roli natáčeli čeští režiséři také v Nizozemí a Lotyšku.

Čtěte také

„Mia je zhruba dvacetiletá dívka, která se ocitá v mezistupni vývoje mezi dětstvím a dospělostí. Chce dokázat sobě a rodině, že je dospělá žena, rozhodne se osamostatnit a  jet do Skandinávie dělat au-pair,“ popisuje herečka.

Režisér Michal Hogenauer ale do hlavní role známou herečku původně obsadit nechtěl. „Když jsme začínali casting, tak jsem o ní věděl, ale nechtěl jsem ji, protože mi přišla trochu provařená,“ vysvětluje. Pak ale filmu nevycházelo financování, různě se to odkládalo, a tak se s Eliškou Křenkovou sešel.

„Najednou jsem si uvědomil, že žádnou hlavní roli neměla, sedli jsme si v minimalismu, v přirozeném herectví, které ona má,“ popisuje.

Sama herečka film už dříve popsala jako zajímavý snímek s vážným tématem manipulace – mladá au-pair se dostane do bohaté rodiny, která je součástí sekty, aniž by o tom věděla. „Je to vážné téma o manipulaci, ale film není depresivní,“ uvedla na karlovarském festivalu herečka.

Vlastníci, Tiché doteky nebo Nabarvené ptáče

O skleněnou sošku Lva za nejlepší režii bude také bojovat válečné drama Nabarvené ptáče. Černobílý snímek o strastiplné cestě malého chlapce za druhé světové války natočil Václav Marhoul podle knížky Jerzy Kosińského. Do filmu se mu podařilo obsadit i výrazné světové herce.

Šanci na výhru Českého lva za režii mají také snímky Vlastníci, Staříci nebo Komedie na střeše.

Český lev ze zákulisí
Každého z vítězů sošky si z pódia převezme naše moderátorka Lucie Výborná a přinese exkluzivní rozhovory s filmaři a herci ze zákulisí. Sledovat je můžete večer v sobotu 7. března od 20.00 na youtube kanálu Radiožurnálu

autoři: Martin Hrnčíř , prh
Spustit audio

Související