Mládě mořského orla uvízlo v betonové skruži. Vážná poranění mu teď léčí pracovníci záchranné stanice v Třeboni

8. listopad 2022 11:24

V záchranné stanici pro volně žijící živočichy v Třeboni mají mořského orla. Pracovníci ho vyprostili z betonové skruže. Dravci se do stanice dostávají pravidelně jednou až dvakrát do roka. Ne všichni se ale vrátí zpátky do přírody.

Mládě mořského orla se do stanice dostalo na přelomu září a října. Pečují o něj šéf stanice Jan Nový a ošetřovatelka Klára Černá. „Dáváme mu antibiotika. Teď vydezinfikujeme rány a otevřená rána se potírá kyselinou hyaluronovou, aby se podpořilo hojení,“ popisuje Jan Nový.

Pták má zničené drápy a poměrně vážně poraněné klouby na křídlech. „Když se pokoušel vyletět z té skruže, tak si křídla neustále odíral o beton. Poranění jsou docela vážná, protože na jednom křídle má prasklou chrupavku. Dvakrát denně mu rány čistíme a ošetřujeme je,“ říká Jan Nový.

Šéf záchranné stanice v Třeboni Jan Nový a mládě orla mořského

Orel už se zotavuje. „Odhadujeme, že v té skruži byl velice dlouho, protože při nálezu byl nesmírně zesláblý a pohublý. Teď už se nám začíná trošku spravovat,“ dodává šéf záchranné stanice.

Podle ošetřovatelky Kláry Černé je tento dravec docela vzorným pacientem. „Jedná se o letošní mládě podle kroužku, takže je ještě takový mírnější, než kdyby to byl dospělý jedinec,“ vysvětluje.

Na Třeboňsku žijí desítky mořských orlů. Někteří z nich se dostávají i do záchranné stanice pro volně žijící živočichy. „Měli jsme tady mláďata, s nimiž spadlo hnízdo, měli jsme tady otráveného orla, orla se zlomeninami, orla s vykloubeným křídlem. Ty příčiny jsou různé,“ vyjmenovává Jan Nový.

Ne každý orel mořský se vrátí zpátky do přírody. Jestli bez péče lidí přežije toto mládě, ještě není jasné. Musí se mu zhojit poškozené drápy, které potřebuje pro přežití ve volné přírodě.

Spustit audio

Související