Mladí bez maturity jsou nejméně zastoupenou skupinou. K volbám jich přišlo jen 40 %, říká sociolog Daniel Prokop

3. listopad 2021

Výsledky voleb do poslanecké sněmovny známe už několik týdnů. Jak ale volili mladí lidé, víme až teď. „Největším překvapením je nárůst účasti mladých lidí. V minulých volbách se účastnilo kole 50 % lidí do 34 let. Podle našich dat to vzrostlo až na 64 %,“ říká Daniel Prokop ze sociologické výzkumné organizace PAQ Research, která před několika dny přišla s povolební analýzou.

Jedním vysvětlením vysoké volební účasti nejmladší kategorie lidí mezi 18 a 34 lety je podle Prokopa volba proti Andreji Babišovi, a tedy za změnu garnitury. Nabídka dvou velkých koalic také zmírnila obvyklou obavu, koho volit. Podstatným faktorem nejen volební účasti je u mladých lidí vzdělání. „Mladí lidé bez maturity měli účast 40 %, ti s maturitou přibližně 70 %,“ říká Daniel Prokop.

Čtěte také

Témata palčivá pro mladé lidi v programu politických stran často absentují. Což se ještě výrazněji týká mladých lidí z nižších sociálních tříd.

„Nikdo se příliš nepřihlásil k tématům klimatické změny. Nikdo také nezačal řešit, že mladí lidé z nižších tříd mají nízké platy. Práce je navíc v Česku obrovsky daněná. To samé program v oblasti bydlení. Není snadné voliče z nižších tříd oslovit, protože jejich situace se nedá snadno vyřešit. Oni nejsou příjemci nějakých dávek, které se dá zvýšit – jako u důchodců. Musíte udělat třeba lepší daňový systém,“ dodává sociolog Prokop.

Pusťte si reportáž a dozvíte se, proč řešení problémů mladých lidí politické strany příliš nezajímá, jak volily mladé ženy oproti mladým mužům a kam nejčastěji přeběhli mladí voliči.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.