Mladí dospělí se zatím málo očkují. „Nebojí se o sebe, věří rodičům,“ vysvětluje psychoterapeut

6. červenec 2021

Mladí lidé se do očkování proti covidu-19 příliš nehrnou. První dávku dostala necelá třetina z nich. Vliv na ně mají rodiče i fakt, že je samotné nemoc tolik neohrožuje, je přesvědčený psychoterapeut Jan Kulhánek: „Zdá se mi, že mladí lidé nerozumí dobře tomu, že každý, kdo se naočkuje, přispěje k celku. Tedy k tomu, že bude počet proočkovaných dostatečný na to, abychom se nemuseli znovu dostat do lockdownu nebo jiných velkých omezení.“

Kulhánek připouští, že ho překvapuje, jak často slyší argument typu „já se o sebe nebojím“ nebo „já nechci nikam cestovat“. Všímá si také toho, že mladí se řídí názory svých rodičů.

Čtěte také

„Byť se ve spoustě věcí děti vůči svým rodičům vymezují, tak ideové postoje spíše přejímají. A to se týká také očkování,“ říká psychoterapeut.

Připomíná, že možnost svobodné volby je nejen pro mladou generaci velmi důležitá. Český stát by se měl mladé proto snažit motivovat prostřednictvím kampaně, ale tak, aby ji nevnímali jako nátlak.

„Tlak tvoří protitlak. Zejména u mladých lidí je docela těžké vychytat nějakou míru, jak na ně netlačit moc, jak jim něco nevyčítat a nedostávat je tím do obranné pozice. Výsledkem by totiž bylo, že řeknou ‚tohle nechci‘ a očkovat se nedají,“ upozorňuje psychoterapeut.

Potřebujeme vysokou proočkovanost

K dosažení kolektivní imunity je potřeba proočkovat alespoň 70 procent populace, mluví se ale také o poměru okolo 80 až 90 procent. Ukončené očkování má ale v Česku zatím víc než třetina obyvatel, kolem pěti milionů lidí už dostali alespoň jednu dávku vakcíny.

Čtěte také

Mladí lidé v kategorii starší šestnácti let se začali registrovat před necelým měsícem. Zájem ale příliš nemají. 

Podle dat ministerstva zdravotnictví má první dávku očkování jen asi 33 procent mladých lidí ve věku 18 až 24 let. Oběma dávkami je v této věkové kategorii naočkováno necelých 7 procent mladých.

Podle odborníků by bylo potřeba, aby se zájem o vakcinaci v této věkové kategorii zvedl. Už proto, že například v Praze se teď virus šíří nejvíc právě mezi lidmi ve věku 16 až 29 let.

Poslechněte si celou reportáž Andrey Skalické.

Spustit audio

Související