Mladí iráčtí fotbalisté jsou bojovní, Iráčané sami jsou ale vstřícní a nekonfliktní, říká trenér Kamil Tobiáš

10. leden 2022

Tři Jihočeši teď trénují iráckou fotbalovou reprezentaci do 23 let. Miroslav Soukup coby hlavní trenér, Jiří Ryba a Kamil Tobiáš jako jeho asistenti. Zatímco bývalý trenér Dynama Soukup a rodák z Tábora Ryba mají asijskou zkušenost už několikaletou, budějovický Tobiáš dostal nabídku k působení na Blízkém východě na počátku loňského léta. S čím tam šel a jestli si opravil i případné předsudky, které vůči této výbušné oblasti míváme, řekl Českému rozhlasu České Budějovice.

„Já si předsudky nedělám, než něco poznám. Ale šel jsem do něčeho, co jsem vůbec neznal, nevěděl jsem, co od toho čekat, co tam čeká mě. Musím říct, že po prvních dvou návštěvách Iráku jsem byl strašně mile překvapen tím, jací jsou tam lidi,“ říká.

„Iráčané jsou velmi vstřícní, přátelští, nekonfliktní, v pohodě. Nežijí pod tlakem, nedostávají jeden druhého pod tlak ani v pracovních věcech. Tam někdo něco zkazí a oni mají inšaláh – když pánbů dá – tak inšaláh se to udělá zítra líp. Ne, že něco zkazíte a dostanete čočku,“ popisuje.

Zkušenost Kamila Tobiáše zní až paradoxně ve srovnání s historií válečných konfliktů, kterými Irák za staletí a tisíciletí prošel. I teď Iráčané raději drží své české kolegy v bezpečí hotelových komplexů.

Čtěte také

Ale obyčejní lidé mají podle Kamila Tobiáše snahu vyjít v dobrém. „Když se s nimi dnes bavíte, tak oni nemají zájem s někým válčit, nestojí o žádné konflikty, nemají problém s Íránci a ti s Iráčany. Doba se změnila, mladí se snaží žít evropský nebo americký způsob života. Už tam nedominuje islám.  Už nepotkáváte tolik zahalených žen, už to není takové, jaké to možná bylo dřív,“ přemýšlí.

Bojovnost ale rozhodně zůstává klíčovou vlastností Tobiášových fotbalových svěřenců. „Rozhodně mají jižanský temperament. Jenže je to spíš ku škodě než ku prospěchu. Neumějí ho přetavit v bojovnost na hřišti,“ přiznává.

„Spíš se hádají s rozhodčím, se soupeři, vyvolávají potyčky a dělají z fotbalu guláš. Učíme je tedy taktice. Oni jsou v tomto směru nepolíbení. Hrají fotbal s horkou hlavou.  Dopředu, v tom jsou silní, rozumějí si s míčem, jsou technicky i rychlostně dobře vybavení, ale co se týče defenzivy, bránění standardních situací, tam jsou nezodpovědní. To je nebaví a to je nikdy nikdo neučil. V tom je tedy náš úkol,“ vysvětluje.

Celý rozhovor s Kamilem Tobiášem o tom, jak se v Iráku hraje fotbal, jak se tam žije a jak se to dá skloubit s životem a rodinou v jižních Čechách, si poslechněte online.

Spustit audio

Související