Mobilní kurníky, hravé slepice a vejcomaty

26. březen 2019
Dopolední host

Alternativní chov nosnic, doplněný o technické vymoženosti, je pro sedláka Josefa Dvořáka ze Zlatníků-Hodkovic na Praze-západ nejen náročnou prací, ale naštěstí i koníčkem.

Statkářství má rod Dvořáků v krvi, děděné pozemky obhospodařovaly celé generace, které se ale věnovaly spíš pěstitelství než chovu zvířat. Změnil to až současný potomek Josef Dvořák, který se před deseti lety začal zabývat chovem slepic. V současné době chová na farmě rodinného typu přibližně pět tisíc nosných slepic, o které se stará kolem pěti lidí, včetně majitele. A slepice se tu mají vskutku královsky, chov na podestýlce je samozřejmostí. Kromě toho se ale Josef Dvořák nechal inspirovat v zahraničí a svým slepicím pořídil i mobilní kurníky.

„Mobilní kurník je vlastně takový kurník na kolech, který se snadno přemístí“, vysvětluje Josef Dvořák. „Vejde se do něj hejno 220 slepic, které je velikostí pro chov ideální. Ale nepředstavujte si nějakou obyčejnou boudu s koly. Vybavení i materiály jsou moderní, včetně solárních panelů, napáječek na elektriku a dalších vychytávek. Holky mám celoročně umístěné na poli a každý sedmý den je přemisťuji o kousek dál. Mají tak stále dost čerstvé trávy a spoustu možností k hrabání, popelení a zábavě“, směje se chovatel.

A spokojené slepice pak samozřejmě snáší dobrá vejce. Ovšem za nejdůležitější faktor výborné chuti považuje pan Dvořák čerstvost. To ho vedlo k zavedení další technické novinky – vejcomatu. Vejcomat je výdejní automat na vejce, který zajišťuje automatický prodej vajec balených po šesti nebo deseti kusech. V současné době je jich ve Středočeském kraji umístěno osm, od Davle po Uhříněves. Vejce se v automatech dají koupit 24 hodin denně a čerstvost je u nich zaručena, majitel je objíždí a doplňuje každý den.

autoři: Iveta Chlumská , JMys
Spustit audio