Mobilní vymoženosti

8. únor 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Mobilní komunikace zase postoupila o krok dopředu. Posílání textových zpráv dostalo nový rozměr.

0:00
/
0:00

Asi nejpozitivněji v tomto směru vnímám posílání takzvaných dárcovských zpráv. Tento způsob přispívání na charitativní účely je tak jednoduchý, že svým dílem přispěje i řada těch, kteří by jinak zřejmě nepřispěli. Člověk nemusí nikam chodit, pamatovat si sáhodlouhá čísla účtů, cítit se provinile při vypisování menší částky. To vše mobilní charita maže. Je pohodlná jako člověk samotný.

O jiném využití esemesek jsem se dočetl ve zpravodajském souhrnu jedné z tiskových agentur. A také se mi líbí. O co jde a kde? Týká se cestování hromadnou dopravou v některých polských městech. Jednou z možností, jak zaplatit lístek, je totiž právě esemeska. V situaci, kdy jste si jízdenku zapomněli koupit, automat je nefunkční a řidič vašeho spoje právě poslední doprodal - řekl bych služba k nezaplacení. Navíc je určitě spolehlivější než řada polofunkčních automatů.

A nebo manipulace se svým bankovním účtem. Dnes už celkem běžná služba.

Všechno jsou to jednoduché nápady, které ale přicházejí právě s překotným rozvojem moderních komunikačních technologií. Přiznám se, že mne fascinuje, těší, ale trochu i děsí. Nicméně už teď se těším na nějaký další nápad, který se objeví a věci opět o něco usnadní. Vždyť to je přece toho všeho smyslem. Nebo se mýlím?

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.