Moderní léčba roztroušené sklerózy je efektivní, ale drahá. I tak šetří státní kasu, tvrdí odborník

Pacienti s roztroušenou sklerózou mají díky nové biologické a inovativní léčbě naději na téměř plnohodnotný život. Léčba je však velmi nákladná, terapie pro jednoho nemocného vyjde zhruba na tři miliony korun ročně. Nová studie Asociace inovativního farmaceutického průmyslu nazvaná Inovace pro život ovšem upozorňuje, že efektivní léky šetří peníze také státnímu rozpočtu.

Roztroušená skleróza patří mezi nevyléčitelné nemoci. Častěji se objevuje u žen, rizikový věk je mezi 20 až 40 lety. Pacienti žijí s touto diagnózou mnoho let, v Česku jich je na 18 tisíc. Neléčené onemocnění způsobuje v průběhu 10–20 let závažnou invaliditu u většiny pacientů.

Zásadní změnu přinesla biologická léčba, která zkvalitnila život pacientů s roztroušenou sklerózou. Díky ní mohou dělat téměř všechno jako zdraví lidé. V posledních letech se vedle biologické léčby uplatňuje také léčba inovativní, kterou farmaceutické firmy označují za revoluční. Její velkou nevýhodou ale je, že je velmi drahá.

Zpátky do života

Nemoc často postihuje mladé ženy, které mají rodiny, a léčba, která zastaví progresi nemoci, je pro ně neocenitelná. „Umožní dětem vyrůstat s matkou, která se o ně dokáže plně postarat, a to je obrovský přínos,“ konstatuje ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Jakub Dvořáček.

Mechanismus účinku všech dostupných léků proti roztroušené skleróze spočívá v potlačení abnormální imunitní reakce proti tkáním centrálního nervového systému.

Zdroj: Aktivní život s roztroušenou sklerózou

Nové inovativní léky, které se dostávají na trh v poslední době, navíc už nemusejí být podávány injekčně. To opět posouvá kvalitu života pacientů výrazně dále, doplňuje.

Investice, která se vyplatí

Přínos inovativní léčby ovšem není pouze v tom, že vrací nemocné zpátky do života. Asociace inovativního farmaceutického průmyslu ve spolupráci s ÚZIS zjistila, že byť jsou náklady na efektivní léčbu roztroušené sklerózy vysoké, státu se investice do nich vyplatí. Léčba totiž generuje úspory například tím, že umožňuje pacientům zůstat v zaměstnání.

Pacient s roztroušenou sklerózou (ilustrační foto)

„Pokud udržíme pacienta v práci, neodčerpává prostředky ze sociálních fondů a veřejného systému, ale naopak je tam vrací tím, že platí sociální a zdravotní pojištění, blíží se náklady na jeho léčbu téměř nule,“ vysvětluje Jakub Dvořáček.

Pacienti generující zisk

Podle studie Inovace pro život ušetřila efektivní léčba v letech 2010 až 2017 státu minimálně 560 milionů korun, a to zkrácením doby hospitalizace, respektive menším množstvím hospitalizovaných pacientů, a úsporou na invalidních důchodech.

„A to do toho nepočítáme dalších cca 2,5 miliardy, které svojí prací vygenerují pacienti, kteří se vrátili do práce,“ dodává Jakub Dvořáček.

autoři: Hanka Shánělová , and
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.