Moderní stadion fotbalového Slovácka je plný folkloru a dobré nálady

1. říjen 2021

Jeden z nejmodernějších fotbalových stadionů, který pyšně zažil mistrovství Evropy do 21 let, ale také pohárové zápasy 1. FC Slovácka. Folklor, slivovice a dobrá nálada jsou symboly tohoto fotbalového stánku v Uherském Hradišti.

Městský stadion Miloslava Valenty lze jednoduše označit ideálním stánkem pro českou fotbalovou ligu. Je to moderní krásný stadion, který pojme přes osm tisíc sedících diváků, což je kapacita naprosto dostačující s ohledem na velikost města a potřeby samotného klubu. Kapacita je dostačující i pro méně významná mezinárodní utkání. Stadion byl slavnostně otevřen v roce 2003 a je součástí velkého městského sportovního areálu.

Co uslyšíte v tomto podcastu?

  • Otec Miroslav a syn Michal Kadlecovi v rozhovoru s Martinem Minhou vypráví o svých důvodech k návratu do Uherského Hradiště a fotbalových rivalech současnosti i těch z relativně nedávné historie.
  • Během prohlídky autor podcastu Martin Minha narazí na tribuně sever na Slováckou dědinu. Martina také zaujme osvětlení ve tvaru sových očí.
  • Poodkryjeme historii klubu i jeho úspěchy.
  • Fanoušek Petr Zapletal a spoluautor unikátní knihy Dáme góla, dáme, poodkrývá rivalitu se Zlínem.

Z historie stadionu

Stadion, jehož významnou dominantou je osvětlení v podobě takzvaných sovích očí, stojí na místě původního stánku, kde svá utkání hrávala AC Slovácká Slavia a to již od 20. let minulého století. Původní stadion procházel klasickou historií průběžného budování. Postupně byla postavena dřevěná tribuna, která byla následně byla, aby v roce 1980 původní tribunu nahradila nová již železobetonová včetně zázemí. Kapacita se časem vyšplhala až na 11 tisíc diváků, kdy absolutní rekord návštěvnosti byl zaznamenán v roce 1995 při zápase s pražskou Spartou.   

Multimediální prohlídku stadionu si můžete užít zde.

V roce 1997, stejně jako Andrův stadion v Olomouci, zasáhla původní stadion ničivá povodeň, která zcela zdevastovala hrací plochu i celé zázemí fotbalového klubu. Přestože se fotbal na stadion vrátil, vše již směřovalo ke kompletní rekonstrukci a vybudování nového areálu. Stadion nese jméno po Miroslavovi Valentovi staršímu, který byl zakladatel slováckého fotbalového klubu a kterému se podařilo sjednotit fotbalové rivaly ze Starého Města a Uherského Hradiště a vytvořit silný regionální klub. 

Otec Miroslav a syn Michal Kadlecovi

Miroslav hrával za mládežnické celky Uherského Hradiště, stal se vítězem německé ligy a stříbrným na mistrovství Evropy. Michal začínal kariéru už v 1. FC Slovácku, do kterého se přes Spartu, LeverkusenFenerbahce opět vrátil. Během koronavirové krize muselo i Slovácko jako všechny české kluby hrát před prázdnými ochozy. Návrat fanoušků na stadiony mu proto udělal velkou radost.

Kvíz: vyzkoušejte si své znalosti o 1. FC Slovácku!

„Byli jsme v kontaktu. Mám kamarády, se kterými jsem hrál v dětství nebo jsme se potkávali venku a teď jsou v kotli. Máme i skupinu na Facebooku a snažíme se s nimi domlouvat. Když jsme hráli venku, tak nás čekali a vymysleli i chorály. Je to malé město, takže se známe,“ popisuje Michal Kadlec v podcastu Stadiony, ve kterém zmínil i rivalitu Slovácka se Zlínem.

„Fanoušci jsou v pohodě. Dělají atmosféru. Máme dlouholeté fanoušky. Jedna babička chodí na každý náš trénink a nosí koláčky a buchty. Má dokonce obarvenou hlavu namodro,“ směje se obránce. 

3D model stadionu

  • Kapacita: 8 121

  • Otevřeno: 1926

3D vizualizace: Marek Vybíral

Omalovánky

Chcete si doma užít zábavu? Stáhněte si omalovánky s tématikou klubu a stadionu. 

Podcastová série Stadiony s Martinem Minhou

Podcast Stadiony s Martinem Minhou

Podcastová série Stadiony s Martinem Minhou přináší unikátní příběhy fotbalových stadionů. Šestnáct dílů nabízí posluchačům prohlídky stadionů včetně míst, kam se běžný fanoušek nedostane. Rozhovory s legendou připomínají ty největší zážitky spojené s klubem a stadionem. Fanoušci v emotivních rozhovorech pak přináší svůj pohled, proč fotbalový stánek jejich klubu je tím nejlepším místem na zemi. Vše je doplněno o zajímavosti z historie a nechybí ani krátký osobní pohled na stadiony od moderátorů O2 TV Sport.

Podcastvou sérii a multimediální prohlídky najdete na sport.rozhlas.cz/stadiony.

Spustit audio

Související