Moderní včelín má zvukový senzor i váhu, která snímá přírůstek. Včelař tak snadno zjistí, co se děje

24. květen 2021

Nový včelín se objevil loni v létě na louce nad městem Volary. Jako svůj projekt ho tu naistalovala místní radnice. Včelín navíc využívá moderní technologie, které spojuje s klasickým včelařením.

„Máme tam různé elektronické vychytávky. Například můžeme ve všech úlech v kteroukoli denní dobu zjistit momentální teplotu. Teplota hodně vypovídá o stavu včelstva, my ji takto zjistíme snadno a nemusíme dělat žádné rušivé zásahy,“ popisuje Miroslav Trost, včelař a vedoucí provozu Městských lesů Volary.

Moderní včelín má také na dvou místech váhy, které snímají přírůstek. Včelař díky tomu podle svých slov pozná například to, že v přírodě nastala snůška a že se blíží doba medobraní.

Součástí je i zvukový senzor. „Včelstvo má určitou frekvenci, která vypovídá o tom, co se v něm děje. Pokud ztratí matku, má jinou frekvenci, pokud nastane rojová nálada, má jinou frekvenci, pokud nastane snůška, tak také. Na základě počítačového vyhodnocení nás to tedy může velmi dobře informovat,“ dodává včelař.

Celý rozhovor s včelařem Miroslavem Trostem si poslechněte online, nebo si jej stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio

Související