Modlitba pro Martu, dobové oblečení i přednášky. Studenti budějovického gymnázia si připomněli listopad 1989

17. listopad 2022 08:01

Sametový den prožili studenti českobudějovického Gymnázia Jana Valeriána Jirsíka. Přednáškami, speciálním vydáním školních novin, zpěvem a dalšími aktivitami o přestávkách si připomněli výročí listopadu 1989.

O velké přestávce zněla chodbou gymnázia Modlitba pro Martu. Slavná píseň v podání školního pěveckého sboru Mendík byla jedním z hlavních bodů speciálního programu, který je součástí projektu Samet na školách.

Středobodem dění byla historická místnost. „Studenti tady shromáždili nějaké předměty z té doby, máme tu gramofon, hraje dobová hudba, zároveň si můžete dát něco dobrého k jídlu a pití. Jsou tu různé knihy, spousta fotek i časopisy,“ popsala koordinátorka projektu a studentka Anna Medová.

Studenti zorganizovali také čtyři přednášky a vytvořili vlastní noviny. „Udělali jsme rozhovory s našimi učiteli, kteří vyprávějí, jak se cítili v té době, a zároveň popisují i to, jak se doba změnila ve školství. Připravili jsme různé články například o Palachově týdnu, kde seznamujeme s tím, jak to vlastně celé začalo,“ řekla Anna Medová.

Čtěte také

Speciální program, který připravili studenti, ocenil i ředitel gymnázia Jaroslav Pustina. „Připomínají si výročí sametové revoluce, kterou nezažili. Jsem rád, že tu máme řadu osobností na besedách i další aktivity,“ komentoval.

Během velké přestávky měl ke studentům krátký proslov kněz a bývalý student gymnázia Josef Prokeš. „Myslím, že je moc důležité, že to studenti slaví, protože potřebují dostat novou energii a potřebujeme se i vzájemně povzbudit, abychom to schodiště demokracie stavěli dál,“ připomněl.

Celý den byla klasická výuka, studenti ale mohli přijít ve stylovém oblečení z přelomu 80. a 90. let. Revoluční době odpovídala i výzdoba.

Samet na školách se letos odehrál po celé republice už počtvrté. Vzdělávací projekt přináší studentům možnost připomenout si události 17. listopadu 1939 a 1989 a reflektovat jejich odkaz a dopady do dnešních dní. Důraz klade hlavně na spolupráci mezi učiteli a studenty.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související