Modlitba za Anušku. Povídka Kateřiny Tučkové, autorky románů Žítkovské bohyně a Bílá Voda

8. říjen 2022

Modlitbou za Anušku spisovatelky, historičky umění a kurátorky Kateřiny Tučkové pokračuje týden brněnských autorů a jejich povídek na Vltavě. Premiéru v podání Barbory Goldmannové poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Barbora Goldmannová
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Režie: Radim Nejedlý
Premiéra: 8. 10. 2022
Natočeno: v brněnském studiu Českého rozhlasu

Kateřina Tučková patří k mladší generaci brněnských rodáků. I ona studovala na brněnském gymnáziu na Třídě Kapitána Jaroše, kterým prošla řada spisovatelů. Také ona beletrizuje příběhy spjaté s brněnskou historií a podporuje tak génia loci brněnských míst včetně vyloučených lokalit jako Cejl, který bývá nazýván brněnským Bronxem. Tzv. brněnského pochodu smrti (vyhnání Němců po 2. světové válce) se týká její první román Vyhnání Gerty Schnirch. Historii brněnského textilního průmyslu se zase věnuje v knize Fabrika.

Čtěte také

Bestsellerem se stal její román Žítkovské bohyně a letos i román Bílá Voda. Právě s poslední knihou Kateřiny Tučkové motivicky souvisí i povídka Modlitba za Anušku, která však poprvé vyšla už v roce 2013 v brněnském časopise Host a letos i ve sborníku povídek Jestli vůbec někdy, vydaném nakladatelstvím Listen.

Kateřina Tučková je kulturní veřejnosti známá nejen jako spisovatelka, ale i jako kurátorka, zabývá se totiž i výtvarným uměním. V současnosti žije v Brně i v Praze.

autoři: Alena Blažejovská , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.