Módní trendy na rok 2002

9. leden 2002

V těchhle šílených mrazech to možná nevypadá, ale až se trochu oteplí, možná vás začne zajímat, co vzít v roce 2002 na sebe. Džínami byste ani letos neměli nic pokazit, ale jestli chcete být opravdu in, zaměřte se na motýly. Doporučuje to i módní návrhářka Klára Nademlýnská.

J a J: Co se bude nosit v roce 2002? Co bude v módě jinak oproti loňskému roku?

00044335.jpeg

Klára Nademlýnská: Móda na jaro a léto 2002 směřuje do 60. let jak siluetou, tak tím, že se tam objevují kytičkové vzory a la hippies. Z barev bude hitem vanilková, béžová, písková a lila, ale i sytější pastelové barvy jako cihlová, mandarinková a fialová, snad ještě lahvová zelená, ale taky černá. Podzim, zima 2002- to je ještě hodně daleko, ale odhaduju odstupňování černé do různých odstínů, do fialova a sametové zelené. Potom tam bude hodně studených tónů se základem šedé, smíchané s lila, fialovou, modrou a vodově zelenou. A z teplých barev půjdou zvířecí tóny jako srnka, veverka, prostě hnědá do rezava nebo taky červený grapefruit. No a ještě jsem zapomněla na zelené jehličí.

Jaké materiály budou trendem v roce 2002?

Tomuhle roku budou vévodit jednobarevné látky, ale budou tam i květinové potisky a měli by se vrátit i motýli, což už tady jednou bylo, asi před pěti lety. Motýli ale nezůstanou jenom na potiscích, budou se nosit i jako doplňky, do vlasů, jako brože atd.

Je v módě 2002 něco, co vás překvapuje?

00044336.jpeg

Zajímavé na zimě 2002 by mělo být to, že bude trochu barevnější, směřovaná možná i někam na orient a východ, co se týče barev, ale taky vzorů. Bude pokračovat trend obnošení a opotřebení, jako teď byla módní obnošená džínovina nebo různé kusy manšestru a sametu byly jakoby ošoupané a barva vyšisovaná.

Udrží se ještě trend džínoviny z loňského roku?

Džínovina bude stále trendem, i když už o něco míň než loni. A myslím si, že ještě bude dobíhat hit letošního léta a podzimu- styl pop star.

Jaké budou trendy v módě pro mladé na tento rok?

Je to těžké odhadnout, protože většinou to dopadne tak, že něco vypíchnou novináři z módních časopisů a to se pak stane trendem.Něco se jim zalíbí na přehlídce nějakého návrháře a začne se to objevovat v časopisech, začnou to nosit známé osobnosti a hned je z toho trend. Kdybych měla tipovat dopředu, mohl by to být už zmiňovaný trend motýlů, ale vše podle mě vyplyne až během sezóny.

00044337.jpeg

Jak bude vypadat vaše kolekce na rok 2002?

Na jaro a léto jsem zvolila základní barvy - béžovou, vanilkovou, hnědou, černou a tmavší bordó. Co se týče materiálu, je tam hodně denim, hodně bavlny, ale už v jiném zpracování, není to prostě klasická džínovina. Téma kolekce jsem si pro sebe nazvala selky a vojáci. Je hodně inspirovaná tvary lidových krojů a kabátů. Jinak mně se vždycky hodně líbil vojenský styl, takže jej tam uplatňuju, i když na první pohled to není vidět, je to spíš vnitřní inspirace. Dále jsou tam volánové sukně, což je zase návrat k 70. létům. Silueta je vypasovaná, ale už v tom člověk není nacpaný, spíše to vyjadřuje přirozenou ženskou linii, ramena jsou bez vycpávek, i u bund a plášťů.

autoři: Iva Jonášová , Jarka Haladová
Spustit audio