Modrá, nebo červená pilulka? Keanu Reeves se musí znovu rozhodnout. Do kin vstupuje 4. díl filmové série Matrix

22. prosinec 2021

Trvalo téměř dvacet let, než se režisérka Lana Wachovská vrátila s pokračováním úspěšné filmové série Matrix. Do hlavní role programátora Thomase Andersona opět obsadila herce Keanu Reevese. Ve středu má v českých kinech premiéru čtvrtý díl série nazvaný Matrix Ressurections – Vzkříšení.

Všude kolem je zelený kód, který může prohlédnout jenom ten, kdo si uvědomí, že nežije ve skutečném světě. Opravdový život je venku, kde jsou ale lidé zotročeni stroji a umělou inteligencí. Právě ta svázala člověka s počítačem, kde ho drží v neprohlédnutelné iluzi reality – v Matrixu. Taková je hlavní myšlenka série Matrix, kterou natočili na konci 90. let sestry Lana a Lilly Wachovski, tehdy ještě coby bratři Larry a Andy.

Bible i kyberpunk

Ve vyprávění se často odkazují na známé literární příběhy – třeba na Alenku v říši divů spisovatele Lewise Carolla. V Matrixu se tak objeví bílý králík, který zavede hlavního hrdinu Nea až k rebelům, kteří chtějí lidstvo osvobodit. Jména postav jsou zase odvozená z biblických textů. Lidé mimo matrix žijí v podzemním městě Zionu, jehož jméno odkazuje k hebrejskému označení pro Jeruzalém.

Filmový příběh také rámuje starořecká myšlenka věčného návratu, kdy se celý život na svém konci vrací opět na začátek. Snímek je díky tomu podnětný nejen pro fanoušky čistě filmové zábavy, ale má také zřejmý filosofický přesah. Navíc sestry Wachovski do svých filmů dostaly vše, co mají rády, včetně japonských komiksů nebo kyberpunkové subkultury.

Znovu na začátku?

K úspěšné vědeckofantastické trilogii, která se stala známá i díky propracovaným filmovým trikům, se teď přidá pokračování s podtitulem Vzkříšení. Tentokrát ale pouze v režii Lany Wachovské. Neo si v novém dílu nic z minulosti nepamatuje, i když ho provází pocit, že se svět točí v nekonečné smyčce.

Do snímku se podařilo opět obsadit také Carrie-Anne Mossovou, která si zahrála v předchozích dílech postavu Trinity. Na filmovém plátně ale bude chybět Hugo Weaving jako Agent Smith. Záporného hrdinu tak ztvární Johnatan Groff, kterého můžete znát například ze muzikálu Hamilton nebo z komedie Zažít Woodstock.

autoři: Martin Hrnčíř , and
Spustit audio

Související