Mohlo by se Česko stát „bezkontaktní společností“? Nakročeno máme, tvrdí odborníci

3. únor 2020

Přestože Češi patří do evropské špičky v bezkontaktním placení, tak v počtu platebních terminálů jsme pod evropským průměrem. Ale to se má změnit.

Na tisíc obyvatel je dnes mezi obchodníky 22 terminálů, evropský průměr dosahuje 24 terminálů. Kartami Češi zaplatí přibližně čtvrtinu transakcí.

Čtěte také

Vláda a společnosti jako jsou Mastercard a Visa chtějí dostat bezhotovostní platby i mezi malé firmy a živnostníky. Mohli by totiž mít platební terminály na rok zdarma a po stejnou dobu být i osvobozeni od poplatků. Jim se totiž malé platby kvůli nákladům dvakrát nevyplácejí. 

Terminály chtěla drobným podnikatelům rozdat už ministryně průmyslu Marta Nováková (za ANO). Zhruba před rokem je naslibovala až 200 tisícům živnostníků. Její nástupce Karel Havlíček (za ANO) ale nechal projekt přepracovat.

Ministerstvo a karetní společnosti teď s vydavateli terminálů dojednávají podrobnosti. Jak si o terminál zažádat, by mohlo být jasno někdy v březnu nebo v dubnu letošního roku.

Tedy ještě před květnovým startem třetí a čtvrté vlny EET, která se má týkat právě podnikatelů. Právě jim totiž zákazníci platí nejvíc v hotovosti. Podle odhadů ministerstva financí dopadne rozšíření EET na asi 300 tisíc podnikatelů.

Víc si poslechněte v příspěvku Jakuba Horáčka.

Spustit audio

Související