Moje rodná obec Holašovice

6. březen 2021

Kronikářkou Holašovic donedávna byla Jiřina Halmlová. Přibližně dvě desítky let zapisovala do kroniky vesnice na seznamu UNESCO. 

Autobusové zájezdy a cyklovýlety

Jiřina Halmlová, kronikářka slavné vesnice Holašovice

„Jezdí sem z Francie, Německa, Itálie… I z Čech. Na jaře a na podzim se sem sjíždějí lidé na kolech,“ vypočítává Jiřina Halmlová skladbu návštěvníků, kteří zaplňují zdejší sezonu. Kvůli turismu vedení obce přijalo několik opatření jak pro obyvatele, tak pro výletníky. „Návštěvníci nemůžou parkovat autobusy a auta kdekoli na návsi,“ jmenuje jedno z nich.

Z cestovního ruchu vycházejí i nároky na místní. Ti by například měli parkovat svá auta, náklaďáky a traktory ve dvorech, aby jimi nekazili hostům výhledy a fotky usedlostí. „Když stojí před každým domem auto, není divu, že se to turistům nelíbí. Kompromisy se musí dělat z obou stran,“ konstatuje kronikářka.

Krásná kovárna a nová hasičárna

V kovárně uprostřed návsi pracoval několik let kronikářčin strejda. Někdy za socialismu se z kovárny udělala hasičská zbrojnice a z domku vedle krám. „Pan starosta nechal vypracovat studii přestavby zpět na kovárnu. Její rekonstrukce se podařila,“ říká s potěšením Jiřina Halmlová a listuje dál k článku o nové hasičské zbrojnici, která je nyní postavena na okraji vsi. „Slavnostně byla otevřena 23. června 2017,“ cituje svůj zápis. „K poslechu hrála místní dechová kapela Skalačka,“ přečte ještě z téhož záznamu autor pořadu a na to kronikářka dodá, že Skalačka hraje na plesech i na Selských slavnostech.

Rok na vsi

Jak Jiřina Halmlová v kronice prochází rok 2017, když stránky se zápisy k němu namátkou otevřela, ukazuje se, že v Holašovicích se během roku odehrává mnoho společenských událostí a tradice se tu dodržují.

Mezi zmínkami o každoročních akcích náhle přitáhne pozornost titulek „Oprava návesní mostní dobytčí váhy“, který v kronikářce vyvolá vzpomínku: „Jako děti jsme jí prolézali. Byla to plechová bouda se závažími. Lezli jsme pod váhu, protože jsme byli zvědaví, jak funguje, a hráli jsme si tam.“

Vlivem zápisu vesnice na seznamu UNESCO a snahou přiblížit věci jejich původní podobě je v současnosti na návsi osm obnovených dřevěných pístových pump, které je třeba vždy jednou za čas opravit. Z jejich předchůdkyň lidé brávali vodu do stavení.

Rok 2017, jak ho Jiřina Halmlová zachytila do holašovické kroniky, uzavírá adventní a vánoční program. „Pan starosta zamýšlí zavést novou tradici a doplňovat k vánočnímu stromu postavy z betléma, které pro nás vyřezávají řezbáři o Selských slavnostech.“ K tomu kronikářka z dalších řádků připojí, že v období adventu se občané sejdou v připraveném sále místního hostince, kde jim sbor dětí zazpívá koledy, posedí si a popovídají si.

Celý pořad si poslechněte online, nebo si jej stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

autor: Petr Kronika
Spustit audio